30 December 2012

2 Tahun Ber-Blogging :)

Aina Sofea | 1:37 PM | 35Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....


Alhamdulillah ... Hari ni genap 2 tahun saya berblogging . Seronoknyaa ! So , saya start blogging tahun bila ya ? 2010 ! Sejak saya berumur 8 tahun . Awalnya ! Kecik-2 lagi dah berblogging ! >.< Nak tengok entry saya masa berumur 8 tahun ? Huhuu . Malunya . 1ST ENTRY .

Saya nak review blog-2 yang "terpilih" . Korang ke blogger yang terpilih tu ? Mana tauu kan ? Haha :D

Happy Birthday , My Blog ! :D

Follower Yang Berjaya Diperolehi

Sepanjang 2 tahun saya berblogging ni , saya berjaya mendapat follower sebanyak 725 . Siapa follower ke-725 tu ??? Jom tengok ! :D


Ini dia gambar blog pertama yang akan direview .
Eh , tak siap loading lagi ke tuh ?
Ada tak yang terfikir gitu ? Memang saya sendiri fikir gitu . Blog ni memang simple . Tapi tk tahulah kalau tengah edit ke . Entahlah . Tapi , setakat ni , blog ni really simple ! Loading pun cepat aje . Blog ni berwarna coklat . Pertama kali saya singgah blog ni , masa nak tengok siapa follower ke-725 . Saya tak tahulah nak cakap apa tentang blog nih . Apapun , jom SINGGAH + FOLLOW blog ni ya ! :D

Top Commentar

Siapa pulak top commentar ? Jom tengok !




Comelnya blog tuh ! Kan kan ? Blog yang bertemakan pink dan biru . Ohsem kan ?? ^_^ Tuan punya blog nih pernah review blog saya jugak tau ! Tak sangka pulak , hari nih saya akan review dia pulak !
  • Tuan blog nih memang rajin mem-promote . Kalau pasal giveaway @ segmen , dia memang selalu menang ! (top refferal) >.<
  • Blog ni banyak update tentang informasi terkini . Ia tak terlalu personal . Sesuai untuk semua orang baca ! :D
  • Siapa tak kenal blog ni ? Blogger retis nih ! Tak caya ? Tengoklah follower & comment dia ... Belambak kan ?
  • Blog ni memang selalu 'tukar baju' . Fesyen dia , cantik-2 belaka ! Haha xD


Tuan blog ni pun rajin comment kat blog saya jugak . Simple blog dia . Soft , comel dan cantik ! Bertemakan soft pink gituu ..
  • Blog ni jugak banyak meng-update tentang informasi terkini .
  • Load dia cepat je . Tak jenuh nak menunggu ^_^
  • Try korang perhatikan background dia . Sama dengan background baru blog saya , kan ? Warna je lain . Sebenarnya , saya terjumpa background mcm nih kat satu blog tuh . Tah lupa blog apa siapa (muda-2 lagi dah nanyuk >.<) .

Tamat pasal review :)


Sepanjang 2 tahun berblogging nih , dah berkali-kali saya tukar header , tukar design . Banyak maa ! Tapi , malulah nak tepek header lama kat sini . BURUKS , ok ? >.< Saya tepek gambar design lama saya yang sempat saya printscreen jelah , ok ?




Lama-2 , semakin cantik kan ? (perasan jugak aku nih !) Dulu , memang serabut gila blog saya . Siapapun tak nak pandang . Haha . 

26 December 2012

Start Ber-Blogging 2010 ??

Aina Sofea | 3:59 PM | 35Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....

Mungkin korang perasan , kebanyakkan blogger start tahun 2010 , right ? Siapa tuh ? Jom tengok ! :D

Ada ramai lagi yang start 2010 termasuklah saya tapi malas nak printscreen semua , kan ? 



 Ni printscreen yang saya sempat 'tangkap' . Masa tanya pendapat blogger lain ... Tak sangka pula kak Lyssa pun join kitaorang :D

Persoalannya ialah , KENAPA RAMAI BLOGGER YANG START BER-BLOGGING PADA TAHUN 2010 ?

Saya pun tak tahu kenapa . Mungkin korang tahu kot . Tapi saya agaklah kan , mungkin pada tahun 2010 , laman web Blogger hot kot . Haha . Kalau korang tahu jawapannya , janganlah kedekut untuk "share-share" dengan kitaorang k ?

Senarai Blogger Yang Start Tahun 2010 (yang saya tahu jelah ! ^^)

  1. Aina Sofea
  2. Faqihah Husni
  3. Lyssa Faizureen
  4. Dysha Sahhir
  5. E-Zati
  6. Aisyah Ecah
  7. Nur Syakirah
  8. Ayut
  9. you ??

Kalau korang pun sama , bagitau ok ?

23 December 2012

Cuti-cuti Malaysia ! :D

Aina Sofea | 11:10 AM | 13Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
Bismillahirrahmanirrahim ,

Dalam entry ni , saya ada cakap yang saya baru balek dari cuti-2 Malaysia kan ?? Sepatutnya saya update lama dah , tapi dok update benda laen dulu ... Tak patott .

Lokasi : Shah Alam (i-City)



Gambar tak berapa jelas .. Dah ar terbalik ! Tak taulah nak rotate mcm mana . Ni tak pakai photoshop . Tu yang susah sikit . Itulah suasana malam i-City . Saya tak masuk snow walk .. Saya cuma naik space walk

Pukul 10 malam , saya pergi dinner besar-besaran *kononnya* kat Restoran Adam Lai . Geli juga nak makan "Shark Fin Soup" . Dengar nama tuh , eii ! Tapi takde kuah lain da . So , terpaksalah saya menjamah sup tuh . 
Erm , boleh tahan jugak rasanya . !
Pukul 11 malam , balik dari dinner , saya pergi i-City . Nak cari tempat parking , ya Rabb ! 1 jam ambik masa ! Dalam masa 1 jam tuh , sempat my younger brother tido . Dah jumpa tempat parking . ! Hooray ! :D Tapi , sayang .... my younger brother tuh tido lagi ! Saya cuba kejutkan dia . Rugi kowtt kalau tak enjoy tempat ni ! Tak bangun-bangun jugak ! Saya try tampar-tampar pipi dia . Tak sedar-sedar jugak ! Lepas tuh , saya buka mata dia luas-luas . Cuba teka jawapannya , TAK SEDAR-SEDAR ! Nampaknya , terpaksalah .. =.="

Pukul 12 malam , saya naik space walk . Lepas tuh , nikmati Cool Blog .. Yummy ! Haha xD
Pukul 1 pagi , saya balik . Ah ! Letihnya ! 

Lokasi : Colmar Tropicale , Bukit Tinggi Pahang

Tandas dia serabut sikit*

Tempat makan . Ada macam restoran tak xD*

Tempat buat kerja/study*

Gambar bilik je saya letak . Sebenarnya , kalau gambar kawasan dia lagi cantik ! Ala-ala Perancis gituu .. Tapi gambar-2 tuh ada kat kamera . Kena tunggu mak saya upload dalam lappy la kalau camtuh ! Malas nak menunggu ..

Lokasi : Japanese Village , Colmar Tropicale




Gambar kawasan ni je ada . Gambar rumah ala-ala Jepun tuh ada kat kamera . Cantik tak ? Kalaulah kat rumah saya ada macam ni . Mesti indah ! :D Nak sampai ke tempat ni susah tau ! Kena panjat tangga gila tinggi ! Yalah , nama pun "Bukit Tinggi" kan ?


22 December 2012

Limited Edition GiveAway by Dysha Sahhir

Aina Sofea | 9:10 AM | 6Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
Bismillahirrahmanirrahim ,


*Klik banner untuk join ^^

Tiba-2 jer terasa nak join giveaway ni . Walaupun belum tahu apa hadiahnya , tapi hati ini sungguh kuat menyatakan ,
Kalau DYSHA yang buat giveaway , mesti OHSEM
Korang apa tunggu lagi ? Join jomm .. ^_^

15 December 2012

Kawaii Colloection ♥

Aina Sofea | 5:57 PM | 19Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
Bismillahirrahmanirrahim ,

Time baru balik dari "Cuti-cuti Malaysia"*konon* , hari Sabtu yang lalu , my dad pergilah ambik surat kat peti surat . Tetiba , beliau tanya ,
"Ada Kawan Blogger Yang Hantar Ka ?"

Terkejut tahap gaban larr saya time tuh . Rupa-rupanya , hadiah dari contest kak Hansya dan Bella nih . Dah lama contest tuh , tapi baru dapat tahu senarai pemenang-nya . Alhamdulillah , dapat tempat ke-empat . Haha . Menang keychain je . Tak sangka pula , keychain tuh rupanya keychain Strawberry ! Sudah pasti ia datang dari Cameron Highlands kan kan ?

*Ce teka , yang mana yang baru saya dapat ?

Siapa jawab , yang paling besar tuh ??? 10 markah untuk anda ! Haha .. Eh , habis TERnampak tangan saya yang kecil tuhh .. >.<


Harituh time jejalan kat Japanese Village , Colmar Tropicale , terserempak pulak dengan souvenir shop . Nak tahu tak rahsia saya ? Saya memang pantang tengok souvenir shop ! Terus saya masuk , belek-belek keychain kat dalam tuh .. Terjumpa keychain dolphin dengan starfish . Siap ada tulis "Colmar Tropicale" lagi ! Harga dia , RM7.90 . Cute ! Sampai sekarang , saya masih berhutang dengan my dad untok beli keychain tuh ! >_<

* Ternampak keychain RILAKKUMA ?? >.>

07 December 2012

Blog Dapat Rumah Baru :)

Aina Sofea | 11:32 AM | 11Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
Bismillahirrahmanirrahim ,

Lama sudah tk update blog . Asyik join GA jerk . Alhamdulillah , ada rezeki sy menang GA Abang Amer yang rajin sangat buat giveaway . Nih , nak cerita mcm mna blog sy dapat rumah baru . 

Harituh , blog saya ni mengadu kat saya . Dia cakap , dia tak suka dengan alamat 'rumah' dia yang panjang lebar (http://ainasofeadiary.blogspot.com/) . Alasan dia , susah nak ingat . Amboih . Blog saya memang banyak songeh betul . Alamat rumah saya lagi panjang ! Haha ....

Untuk menunaikan permintaan blog saya yang banyak songeh ni , saya berusahalah join giveaway untuk beli 'rumah' baru untuk blog kesayangan saya ni . Sebenarnya , saya akan dapat Sport MP3 , tapi memandangkan saya memang tk guna MP3 dan tak banyak bersukan , saya cuba mintak tuan penganjur tukar hadiah . Nasib baik harga MP3 tuh dengan domain hampir sama . 

Bukti yang saya menang domain tuh tercatat di entry ni . Dapatlah alamat 'rumah' baru blog saya nih . Tapi , kalau korang pergi ke alamat 'rumah' blog ni yang lama pun , korang akan naik 'teksi' ke alamat 'rumah' blog yang baru . Tak paham ?? Okeh , senang cerita , korang boleh akses ke blog ni walaupun guna alamat (link) yang lama .

 Klik untuk tumbesaran*

Kalau korang pun teringin nak domain a.k.a alamat 'rumah' baru , bolehlah join giveaway ini .

04 December 2012

Dress and Domain giveaway

Aina Sofea | 9:05 PM | 20Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
Bismillahirrahmanirrahim ,

*KLIK BANNER UNTUK JOIN ^_^

30 November 2012

Mini Gempak Giveaway by Mibz,Amercorner,EzzatieBrahim

Aina Sofea | 9:03 PM | 7Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??

26 November 2012

Special Gift .. ♥

Aina Sofea | 11:51 AM | 20Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
Bismillahirrahmanirrahim ,

Lama dah saya tak update kan kan kan ? Hari ni , dengan rajinnya saya update !! Haha . Sebenarnya , saya bukan tak dak masa nk hapdet , tapi tak dak idea ! Tak tahulah nak update pe .

Tadi , line internet lembab semacam . So , saya godek-godeklah Cik Photoshop . Erk , nak buat header ke ? Entahlah ! Buntu sesangat ! Tiba-tiba , saya teringat pulak kat dua blog yang menetap di hati saya . Apalagi kalau bukan blog kak Nabila Medan & kak Lyssa Faizureen . Eh , tetiba terpikir nk buat gift untuk diorang . Erm , nak bagi hape ek ? Ha ! Sekadar bagi ingat-ingatan untok buat kenangan pun jadilah kan ? Laju je jari design kat Photoshop . Tema pink la . Diorang kan suka warna pink ...

FOR KAK NABILA MEDAN

*comey tak ? saya tauu buruk :(


*comey tak ? Tak comel lagi ? :(

Masa buat untuk Kak Lyssa tu , saya main buat cincai-cincai je . Sorry taww kak ! Tak dak idealah katakan . :3


HARAP AKAK-AKAK SEKALIAN TERIMA
HADIAH KECIL NI :)

11 November 2012

Terima Kasih :D

Aina Sofea | 9:35 AM | 28Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
Bismillahirrahmanirrahim ,

Akhirnya cuti selama 2 bulan tiba juga . Ada yang bersorak "HOORAY" , ada juga yang dilanda kebosanan , dan tetap ada yang mengeluh sebab mak ayah nak hantar pergi tuisyen . Nanti , mungkin saya tak dapat nak update-la . So , saya nak buat entry panjang berjela pada peluang ini . Bismillah ..

Saya nak ucap berbillion-billion terima kasih kepada :-

1. Guru-guru & Pihak Sekolah

Tanggal 3 November 2012 , Hari Anugerah Cemerlang SK Saujana Indah berlangsung . Setiap tahun , mestilah saya kena terlibat ! Tahun lepas , saya ada persembahan . But tahun ni , tak berpeluang . Tak pelah . Asalkan dapat hadiah .. :D

  • 10 Yang Terbaik Dalam Darjah : Tempat Kedua
Hadiah : Piala dan Alat Tulis

  • Mata Pelajaran Terbaik : Bahasa Melayu Pemahaman (95%) , Matematik (100%) dan Sains (90%).
Hadiah : Set Buku Latihan (BM , Math & Sains)
  • Sijil-Sijil Yang Diperolehi :
*klik untuk tumbesaran

*klik untuk tumbesaran

2. Panitia Kemahiran Hidup


Isnin sebelum Hari Anugerah Cemerlang , saya dapat hadiah . Untuk apa ? Sebab saya sertai Pertandingan Membuat Buku Skrap Kemahiran Hidup .

Hadiah : Bekas Pensel & Alat Tulis

3. My Own Dad


Oleh kerana saya dapat markah Matematik seperti yang disasarkan , saya dapat jam tangan ! Seperti yang saya impikan dalam entry ni .

Sebijik tak ? :D

3. Pihak KAFA (Kelas Al-Quran Dan Fardhu Ain)



Walaupun keputusan yang teruk seperti yang saya beritahu di sini . Rupa-rupanya , diorang bukan dapat 100 . Diorang cuma dapat beberapa jawapan (bukan semua) . Tapi , diorang dapat 90+ . Takpelah .

  • 3 Yang Terbaik Dalam Kelas : Tempat Pertama


Hadiah : Beg & Buku Cerita (dari Al-Quran)

Beg tu , tak sesuai untuk girl . So , saya hadiahkan je kepada my eldest brother . Of course dia suka . :D
  • Persembahan Nasyeed Tahun 4 : My Mother (UPDATE!)


Panjang berjela sangat ke entry kali ni ? Mungkin cuma padat dengan gambar-2 je .

Photoshoot !(UPDATE!)






02 November 2012

Kawan Baru ... ♥

Aina Sofea | 9:11 PM | 7Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
Bismillahirrahmanirrahim ,

Bengang betul lahh ! Eh , bengang dapat kawan baru ke ? Takdelah ! Ni bengang lain punya fasal .. Kejadian petang tadi di KAFA (Kelas Al-Quran & Fardhu Ain):

Tiba-tiba , saya dapat kertas peperiksaan . Tengok markah , 68 ! Bayangkanlah ! Tapi , nak buat guano ? Ni yang saya mampu . But !

Jangan main-main ! Ardini & Siti ada cakap , "Ustaz bagi jawapan," . Haa ? Ini bererti , diorang semua dapat , 100 ! Eh , 32 markah tau saya ketinggalan ! Diorang cakap , diorang dapat jawapan tuh masa saya tak datang KAFA . Aduhh .. !! Mana adil macam ni !

CUKUP ! SUDAH LARI TOPIK DAH NI !

Okeyh ! Back to the topic ! Kawan baru ? Errkk , tengok cikett gambar dia . Comel dok ? Haha .. Merapulahh ! Sebenarnya , saya tak dapat pun lagi 'kawan baru' tu . Cuma , bakal dapat je .. :P Dalam entry ni , saya nak tunjukkan macam mana rupa 'kawan baru' yang saya impikan ..

Jam tangan ?

Jam lagi ? Apa saya merepek ni !

Saya tak merepeklahh ! Itulah 'kawan baru' yang saya impikan ! Ya , jam tangan ! Saya nak jam tangan ! Kalau ada warna purple lagi bagoss ! Haha .. 
Kenapa Aina panggil jam tangan tu sebagai 'kawan baru' ? 
Ada yang tertanya gituu ? Ada takk ? Okeh , saya nak jawab teruss ! Sebabnya ,
Aina menganggap barang-barang purple saya adalah kawan
Nanti , koleksi barang-barang warna purple saya akan bertambah ! Heyp , heyp , HOORAY !!

p/s : Sorry , entry raya tak sempat nak update . Kalau nak update sekarang , tak syiok lah kan ?



26 October 2012

A Slice Of Cake ! Just For You ❤

Aina Sofea | 1:44 PM | 20Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
Bismillahirrahmanirrahim ,

Cake ? Nak ke ? Kalau tak nak , boleh blahh . Kalau nak , tunjuk muka comell macam kat bawah ni XD ..


Haha .. :D Kalau korang 'tarik muka' sampai kat dagu pun , takkanlah saya nak nampak .. Baik simpan aja muka comel korang tu . Nanti , orang ingat korang sawan ! Haha . Gurau je ok =)

Tak perlulah panjang2 intro-nya ! Ni , nak tunjukk cake yang dibangga-banggakan sangat . Muahaha (ops , sawan ka ?) 




Yummy ! Sorry buat korang kecur air liur .. Haha . Takpe2 , nanti saya hadiahkan cake ni . Itupun kalu boleh la .. XD

Merapu da budak ni . Macam manalah nak bagi kat korang kek ni ? Nak post ? Gila ! Nanti penyek lah kek tu (sampai jadi 'cake penyet') Tak habis2 saya merapuu . Sorry !! So , korang memang tak boleh nak nikmati kek ni la ? Alala .. Selagi stok masih ada , marilah rumah saya kalau nak !! Jangan sampai budak ni jelir kat korang sambil cakap "Hahaha , padan muka !" #JustJoking. Maapp!

pinjam muka adik comel ni :) My youngest brother..



Nanti , saya nak post entry raya pulak . Follow me okayy ?

#SelamatMenyambutKedatanganAidilAdha






21 October 2012

Eh , Yaya datang lahh !!

Aina Sofea | 9:05 PM | 12Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
Bismillahirrahmanirrahim ,

 
Eh ? Sapa tak kenal Yaya comel nihh ? Tak kenal ek ? Aduhh .. Takpe2 . Biar saya terangkan ...

  • Yaya ialah si gadis comel yang baik hati diluar sekolah . (apa jadi didalam sekolah?)
  • Gadis yang garang semacam didalam sekolah .. (berhati-hatilah !)
  • Si pembuat biskut yang sungguh 'sedap' sehingga kucing pun pengsan ! (apatah lagi manusia !)
Okay , tu jela sedikit sebanyak  pasal Yaya comel nii .. >.<
 
Yaya datang ? Datang rumah ?? Biar betul ?!!
Ha ? Amacam ? Tak percaya ?? Ishh , saya ada bukti tauu !! Scroll cik akak scroll !


"Minta maaf , cik Yaya. Saya Aina,"
 Okess ..!! Cakap "haii" kat Yaya !!

Saya tak tipu , kan kan kan ?? Hahahaa ... Nilahh gambar 'tetamu kehormat' saya !! Dia menginap kat rumah saya mungkin buat selama-lamanya !! Haha .. Boboiboy angin pun ikut sekali ..

Grr.. Gaya boboiboy angin ni macam berdepan dengan ramai peminat je .. Kuang 3x

Chakk !! Jumpaa !! Haha .. Ni best photoshoot ni . Tapi , saya tak reti nak buat camni . Ni my oldest brother yang tolong 'tangkap'kan .. Bergaya betul boboiboy angin posingg macam ni !! XD

Waduhhh .. Comellnya diorangg !!

Eh , Aina dapat mana doll Yaya dengan Boboiboy Angin ni ?
Ada yang tertanya-tanya ? Haaa .. Kalau tak tau tu , mesti tak jenguk laman web ni dan tak pergi Petronas kan , kan ? Itulahh .. Ni , saya beli kat kedai Mesra , Petronas , Kampung Kedah !! Kalau korang , pergilahh Petronas yang terdekat ok ?

Dah terlanjur pulaakk .. Da pukul 9:04 p.m. dah ni !! Kena cepat-cepat tutup lappy , pergi sembahyang Isyaa' pastuu baca novel .. Byee !! Assalamualaikum ..