31 December 2013

[doodles❤] Mawar a.k.a Rose

Aina Sofea | 3:18 PM | 17Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....


Entah apa objektif saya buat entri ni . Pasai ah . Blog saya kan kan ? ngehngeh ..
Harini , maybe la (tak abis-2 maybe-nya -.-") . Maybe entri terakhir sebelum menghilangkan diri (magik .. magik) . Ya lah .. Sekolah duk memanggil dah tu haa . huhu . Maknanya , tahun depan saya dah darjah 6 ! (uihh , besarlah 'sangat' tu -_-") haha . Okeylah kan . Jadi senior sekolah rendah . hahaha ..

this is princess rose :D

K , princess Rose adalah 'rakan' baru sayalah kiranya . InsyaAllah , saya akan keluarkan lagi watak ni dalam blog ni ^_^ 


'ROSE' , 'MAWAR' @ 'ROS' DI MALAYSIA
  1. Mawar Fareeda a.k.a 'Madam Rose' (duta Fareeda/bini Fizo Omar)
  2. Kak Ros (kakak upin&ipin)
  3. Ariana Rose (drama baru/watak dalam novel 'The Wedding Breaker')
  4. apa lagi ? boleh tambah sendiri^^
haha . Entah sebab apa , saya terfikir benda di atas masa tengah lukis doodle tu -_-"

p/s: Terlepas tengok "Ariana Rose" ? Jom tengok di blog kak Nabila Medan ;)
*tetiba promote -.-" takpa , naikkan pv blog kak nabila . ngehngeh*


26 December 2013

Back to school , maybe ?

Aina Sofea | 8:09 PM | 10Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....


Takdak maybe maybe la ! Memang kena pi gak sekolah . huhu . Tahun depan , kemungkinan saya tak akan update blog untuk lebih kurang 9 bulan . Sebab ?


Tapi tak tahulah , maybe la . Maybe saya akan ingkar dengan azam saya ni . Yelah , takut tak sanggup membiarkan blog kesayangan lagi disayangi ni dibiarkan terkontang-kanting , keseorangan . Dah ! Takpayah dramatik sangat aihh !

Sebab inilah , saya tinggalkan beberapa tutorial untuk pembaca-pembaca saya :) Boleh klik "Stuffies" di navbar ..

p/s: ada satu lagi kemungkinan . mungkin saya akan update cuma dengan entry-entry segmen&ga sahaja . banyak sangat mungkin lak ! uishh ..

*yup , inlah yang terjadi -.-"

24 December 2013

Segmen : Jom Blogwalking

Aina Sofea | 4:50 PM | 13Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....



Cara penyertaan :
1- Follow blog ini--->> | deeno | nazrina | dayangdeno |
2- Like page   
3- Copy banner di atas dan paste di dalam entri.
4- Publish. Paste link entri anda di ruangan kotak komen 
5- Hadiah cash RM50 x 3 orang peserta 




#tarikh tamat segmen pada 10 Januari 2014, 11.59pm




23 December 2013

Freebies : Scalloped Body Background (mine version)

Aina Sofea | 5:17 PM | 2Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....


Okay , sepatutnya saya buat tutorial . Tapi , bila buat tutorial Photoshop ni , agak rumit . Dan , orang suka yang "instant" kan ? hehe .. Kalau nak juga tutorial , boleh minta . Saya akan try buatkan :) Kali ni , request dari kak Fiqah Hamed . Betul kan nama & link blog ? Tak tahu la betul ke idak . Just godek kat profile si peminta . ngeh ngeh .


Contoh ->
                               
klik untuk tengok hasil sebenar

Kenapa saya letak "Watermark" banyak cenggitu ? Sebab , itu memang saya buat untuk saya . Jadi , takmolah sama dengan orang . eh ? Harap mengerti ...

Cara memasang background ini :-

1. CTRL+F , #content-wrapper {
2. Copy kod di bawah & Paste di BAWAH kod yang dicari tadi
background:url(URL BACKGROUND);
3. Save .

!! Pastikan !!
Width content-wrapper :-1000px
Width main-wrapper :- 580px
Width sidebar-wrapper :- 300px

Right Sidebar

http://i1059.photobucket.com/albums/t429/Aina_Sofea/freebg1.png

http://i1059.photobucket.com/albums/t429/Aina_Sofea/freebg2.png

http://i1059.photobucket.com/albums/t429/Aina_Sofea/freebg3.png

http://i1059.photobucket.com/albums/t429/Aina_Sofea/freebg4.png

Left Sidebar

http://i1059.photobucket.com/albums/t429/Aina_Sofea/freebg5.png


http://i1059.photobucket.com/albums/t429/Aina_Sofea/freebg6.png

http://i1059.photobucket.com/albums/t429/Aina_Sofea/freebg7.png

http://i1059.photobucket.com/albums/t429/Aina_Sofea/freebg8.png

Extra !!
Free background dalam format ".psd" . So , korang boleh tukar corak/warna background :D




Cara mengguna background format ".psd" :-

1. Open background yang anda inginkan di Photoshop
2. Edit -> Define Pattern
3. Open background yang saya sediakan .
4. Klik "sidebar" -> Pattern Overlay -> pilih background yang dah di "define pattern"
5. Klik "sidebar scallop" -> ulang step no.4
6. Save !
7. Background yang saya sediakan adalah "right sidebar" . Kalau nak tukar ke "left sidebar" , open hasil yang anda save tadi -> Image -> Image Rotation -> Flip Canvas Horizontal -> Save !

Selamat Mencuba !
Sekian , Assalamualaikum :)








Tutorial : Colourful Image Hover

Aina Sofea | 12:11 PM | 1Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....


Cer hala cursor anda kat gambar di bawah


*gambar ini bukan hak milik saya !*


Tutorial ini direquest oleh : Kak Fazira 
Kenapa saya guna gambar tu ? Supaya memudahkan korang untuk melihat warna apa yang ia akan berubah . Ia diambil dari blogger INI [klik] ...

Okay , tanpa membuang masa , tutor bermula :)

Template Designer 

Step 1 : Dashboard -> Template -> Customize -> Advanced -> Add CSS -> Copy & Paste kod di bawah

img {
border:5px solid #fff;
box-shadow:0px 0px 2px #333;
-moz-transition:1500ms;
-webkit-transition:1500ms;
}
img:hover {
-webkit-filter: hue-rotate(360deg);
-moz-filter: hue-rotate(360deg);
-webkit-transition:1500ms;
-moz-transition:1500ms;
}
Step 2 : Tengok hasil -> Apply to blog -> View Blog


Done !

Classic Template

Step 1 : Dashboard -> Template -> CTRL + F kod ni :
-> Copy kod di bawah & Paste di ATAS kod yang dicari tadi .
img {
border:5px solid #fff;
box-shadow:0px 0px 2px #333;
-moz-transition:1500ms;
-webkit-transition:1500ms;
}
img:hover {
-webkit-filter: hue-rotate(360deg);
-moz-filter: hue-rotate(360deg);
-webkit-transition:1500ms;
-moz-transition:1500ms;
}
Step 2 : Save !

Done ! 

Selamat Mencuba :D
Credit to - Hafiz Zulkafly

22 December 2013

Tutorial : Buat ribbon banner (with Adobe Photoshop)

Aina Sofea | 6:26 PM | 4Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....


Rajin lak buat tutor hari ni . Kiranya "tutorial marathon" la . ngehngeh ...
Kali ni di-request oleh orang yang sama dengan tutor niKak Aisyhah :D
Buat ribbon banner ? Macam mana tu ? Okay , actually bentuk dia macam ni ->

*klik untuk tumbesaran*

Tanpa buang masa , kita mulakan kelas ! (eh eh ?)

Step 1 : Buka photoshop (tak kisah cs berapa . saya pakai adobe photoshop cc) -> Sediakan ruang untuk buat ribbon banner ni .

Step 2 : Shape -> Rectangle -> Buat size & warna yang korang suka .

*klik untuk tumbesaran*

Step 3 : Shape -> Rectangle -> Tukar warna kepada yang lebih gelap -> Buat kotak kecil

*klik untuk tumbesaran*

Step 4 : Klik "rectangle 2" -> Drag hingga dekat dengan "rectangle 1" -> Rotate macam dalam gambar di bawah

*klik untuk tumbesaran*

Step 5 : Ikut seperti dalam gambar di bawah 

*sorry gambar kurang jelas*

Step 6 : Edit kedudukan "rectangle 2" supaya kelihatan seperti dalam gambar di bawah


Step 7 : Duplicate "rectangle 2" -> Drag "rectangle 2 copy" ke hujung kanan "rectangle 1"


Step 8 : Klik "rectangle 2 copy" -> Edit -> Free Transform -> Set Rotation -> Ikut gambar di bawah

*bagi yang tak jelas , ini tulisannya : tukar pada -> 125*

Step 9 : Pastikan jadi seperti gambar di bawah 


Step 10 : Duplicate "rectangle 1" -> Pendekkan "rectangle 1 copy" seperti gambar di bawah 



Step 11 : Drag ke bawah , dan pendekkan lagi seperti dalam gambar di bawah


Step 12 : Klik Polygonal Lasso Tool


Step 13 : Guna tool tu , lakarkan bentuk hujung riben seperti dalam gambar di bawah


Step 14 : Klik Eraser Tool -> Padamkan ruang dalam yang di-select (akan keluar popup seperti di bawah . tekan "ok") dan teruskan memadam . 


Step 15 : Duplicate "rectangle 1 copy" -> Klik "rectangle 1 copy 2" -> Drag ke kiri "rectangle 1" -> Edit -> Free Transform -> Set Rotation (seperti di Step 8) -> Tukar pada 180


Step 16 : Tengok di Layers (seperti di Step 5) -> Drag "rectangle 1 copy" & "rectangle 1 copy 2" ke bawah layer-layer lain

Step 17 : Susun "rectangle 1 copy" & "rectangle 1 copy 2" hingga menjadi seperti gambar di bawah


Step 18 : Save , dan siap !

Taraaa !

Actually , ini bukan caranya masa saya buat yang kat header tu . Masa buat kat header , saya main tembak-tembak je . Kebetulan pula , menjadi . hehehe ..

Kalau korang tengok tutor ni macam susah kan ? Tapi sebenarnya senang je . Disebabkan saya buat tutor menggunakan image & ayat , jadilah sampai Step 18 ni haa . 

p/s: Time buat tutor ni penat sangat tau . Sebab try & error . Jadi , please .. Please appreciate , k :)

Sekian , Assalamualaikum :)






Tutorial : Navigation bar (ribbon)

Aina Sofea | 2:45 PM | 4Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....

Ha , kali ni saya buka peluang untuk korang semua request tutorial kat page . Dan , ada seorang yang request buat navigation ni . betul ke tak eh ? o.O Harap betul lah , yang ni yang di minta eh ;) Hasilnya macam yang saya pakai sekarang ni :) Permintaan dari Kak Aisyhah

PERHATIAN : HANYA UNTUK TEMPLATE DESIGNER SAHAJA


Step 1 : Dashboard -> Layout -> Add gadget (berpandukan gambar di atas) -> HTML/Javascript -> Copy & paste kod di bawah -> Save !
<div class="ribbon">
    <a href="#"</span></a>Home ♥</a>
    <a href="#"</span></a>Stuffies ♥</a>
    <a href="#"</span></a>Owner ♥</a>
    <a href="#"</span></a>Linkies ♥</a> 

 Note: merah - link page
         biru - nama page

Step 2 : Dashboard -> Template -> Customize -> Advanced -> Add CSS -> Copy & Paste kod di bawah -> Tengok hasil -> Apply to blog
.ribbon:after, .ribbon:before {
    padding-left:100px;
margin-bottom: 1.2em;
    margin-top:0.5em;
    content: "";
    float:left;
    border:1.5em solid #F7819F;
}
.ribbon:after {
    border-right-color:transparent;
}
.ribbon:before {
    border-left-color:transparent;
}
.ribbon a:link, .ribbon a:visited {
    color:#000;
    text-decoration:none;
    float:left;
    height:3.5em;
    overflow:hidden;
}
.ribbon span {
    background:#F7819F;
    display:inline-block;
    line-height:3em;
    padding:0 1em;
    margin-top:0.5em;
    position:relative;
    -webkit-transition: background-color 0.2s, margin-top 0.2s;  /* Saf3.2+, Chrome */
    -moz-transition: background-color 0.2s, margin-top 0.2s;  /* FF4+ */
    -ms-transition: background-color 0.2s, margin-top 0.2s;  /* IE10 */
    -o-transition: background-color 0.2s, margin-top 0.2s;  /* Opera 10.5+ */
    transition: background-color 0.2s, margin-top 0.2s;
}
.ribbon a:hover span {
    background:#E3CEF6;
    margin-top:0;
}
.ribbon span:before {
    content: "";
    position:absolute;
    top:3em;
    left:0;
    border-right:0.5em solid #9B8651;
    border-bottom:0.5em solid #F7819F;
}
.ribbon span:after {
    content: "";
    position:absolute;
    top:3em;
    right:0;
    border-left:0.5em solid #9B8651;
    border-bottom:0.5em solid #F7819F;
Note: merah - warna riben yang anda mahu
          biru - warna gelap sikit daripada warna riben
          pink - warna riben (hover)
          hijau - panjang riben (sekiranya mahu memenuhi panjang body blog , buat 280px -kalau body     saiz 1000px)

Step 3 : View blog & Siap !

Extra ! Panduan untuk dapatkan kod biru (Step2)
1. Buka ini 
2. Scroll ke bawah dan ikut gambar di bawah

p/s:kalau ada apa-apa soalan , boleh tanya di ruang komen . Kalau dah/tak jadi tolong beritahu k ?

 Selamat Mencuba ! :D
Sekian , Assalamualaikum ...

21 December 2013

Pencarian Bloglist 2014 By BBL

Aina Sofea | 3:49 PM | 8Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....


KLIK SINI DAN LIKE ! :D TQVM ♥

*klik untuk join ;)


Maharaja Lawak Mega 2013 (Minggu Ke-6)

Aina Sofea | 9:51 AM | 0Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....


KLIK SINI DAN LIKE ! :D TQVM ♥

Serius saya tak tahu nak update pasal apa . So , saya update pasal MLM .
MLM2013 adalah rancangan yang saya nanti-nantikan setiap minggu ! Memang favourite la .

*memang comot doodle ni . sebabnya , takdak tikus ! Touchpad problem *

Group feveret saya adalah .... jeng jeng jenggg ....


yeahhh ! Group dari Johor . Dikatakan klon Sepahtu >.<

Minggu yang keenam ni lagi lahh saya gila-gilakan group ni ! Pergh ! Lawakkkkk yang amat !!!!!!!!!! Waahhahahahahaa! *sawan apa ni ? -.-"

Diorang buat pasal pelancong dari Kelantan ke Thailand . Lepastu ada tukang urut . Gila ganas tukang urut tu . Siap paksa lagi pelancong tu untuk guna khidmat urut dia . Memang thorbaekkk la ~!
Nak tengok ? Boleh tengok di - [KLIK SINI]

Dan yang mengejutkan , group SEPAHTU tersenarai di bottom 3 pada minggu ini . Actually , inilah yang saya nantikan . Bukan apa , dorang macam selesa sangat . Moga ini menjadi semangat @ dorongan pada diorang untuk buat yang terbaik la . 



Okay , satu lagi perkembangan positif tentang MLM adalah berkenaan dengan Nabil . Setelah 3 minggu berturut-turut dia macam down kan . Undian pun turun dari no 2 hingga no 4 kan . Tapi , minggu ni , he's back ! Dengan gaya bersahaja , jadi diri sendiri . Itulah keistimewaan dia sebagai peserta solo sebenarnya . Jyeahh . Nak tengok ? [KLIK SINI]



Overall , group paling MANTOPP minggu ni adalah , SHIRO , SYJ & BOCEY :D


Btw , kalau nak tengok yang lain , boleh [KLIK SINI] .
Sekian , Assalamualaikum ...




15 December 2013

Karpet Merah Anugerah Industri Muzik 20 (AIM20)

Aina Sofea | 9:26 AM | 0Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....


Ok , sekali lagi buang tabiat >.< Semalam , tak dapat nak tengok . Terpaksa record tengok pagi ni . Takleh lambat , nanti 'syif' adik saya pula tengok tv -.-"


Gambar sekitar Karpet Merah Anugerah Industri Muzik 20 - Sememangnya setiap kali berlangsungnya mana-mana anugerah berprestij, sesi bergambar karpet merah tidak pernah ketinggalan dibuat. Sesi ini diadakan bagi menyerlahkan penampilan menarik para selebriti yang hadir.

Begitu juga dengan Anugerah Industri Muzik 2013 yang mana sesi bergambar karpet merah yang dihoskan oleh dua pengacara muda, Hefny Sahad dan Dahlia Shazwan diadakan sekitar jam 8.30 malam tadi menerusi acara Karpet Glamor.

Khusus bagi anda yang tidak mempunyai kesempatan untuk menonton sesi bergambar dalam acara Karpet Glamor, mari layan gambar-gambar penampilan menarik selebriti-selebriti di bawah.