31 March 2012

Akhirnya Dapat Juga Buat Banner !! Letak Kat Sidebar Korunk Okay ?!

Aina Sofea | 4:17 PM | 3Comments |
Assalamualaikum ...


Dear Diary ,


Selama ini , saya duk tengok banner orang lain ... Saya pun terfikir nak buat gak .. Tapi ?? Huhu !! Saya cari tutorial-nya di Google , harus guna PHOTOSCAPE !! *Maaf kalau ayat ini mensuspen-kan korunk . Dalam otak korunk , pasti duk tanya , "Photoscape ? Jadi , kenapa ??" . Bagi yang terfikir macam tuhh , comment , okay ?? 


Sebenarnya , saya guna laptop Mac OSX . Saya nak tanya korunk , boleh tak download photoscape kat laptop Mac OSX ?? Kalau boleh , tolong kasi link !!


"Kalau tak boleh download photoscape , macam mana boleh 'DIA' buat banner ? Atau , dia tempah kat orang ??" Terfikir tak ?? Ha .. Inilah yang saya nak kasitau ni ! Kepada sesiapa yang malas nak download Photoscape , korunk boleh guna cara saya !!


"Macam mana ?? Photoscape online ?" Hurmm .. Kurang Tepat ya !! Saya tak guna apa-apa PHOTOSCAPE pun !! Of coz la guna cara ONLINE !! Nak tahu macam mana ?? ~>


Step :



  1. Pergi ke LINK INI
  2. And Then , scroll ke bawah 
  3. Adjust saiz dan kelajuan 
  4. Upload gambar-gambar (banner) yang korunk dah buat menggunakan Adobe Photoshop (lihat gambar diatas . Tekan yang digaris dengan warna hitam dan merah untuk tambahkan gambar/letak gambar . Tekan yang digaris dengan biru selepas selesai tambahkan gambar/letak gambar)
  5. Tekan SUMBIT 
  6. Cari (CTRL + F) Download GIF dan tekan ia
  7. Pergi SINI untuk dapatkan URL-nya
Okay ! Dah terbuat tutorial dah ni ! Hihi .. :)

Letak Banner dibawah ya !!





Thank You !!


25 March 2012

Freebies : Header Cute (Part 2)

Aina Sofea | 12:29 PM | 4Comments |
Assalamualaikum ...

Dear Diary ,

Seperti yang dijanjikan , saya buat freebies lagi ! Kali ini , saya sempat buat 2 . Semua design dia tak sama , okay ?

But , kali ini , malas nak bagi URL , lak .. Heheh .. Kalau korang suka , SAVE n USE untuk blog korang . Kalau dah guna , bagitau lahh . 


24 March 2012

Dah Berpuas Hati Dengan Header Terbaru !! Like ?

Aina Sofea | 2:42 PM | 0Comments |
Assalamualaikum ...


Dear Diary ,

Hehe .. Finish buat header . Dah berkali-kali duk tukar sebab ? TAK BERPUAS HATI .
Kalau korunk , puas hati tak dengan header yang korunk buat ? Puas ?? 

Hari ni , kita pot pet pasal HEADER , okay ? Jom Pot Pet pasal header ~! 

First of all , korunk kenalah jawab soalan-soalan dibawah ni dulu yerr . Kalau tak nak pun tak apa . Tak paksa . (But , saya harap korunk boleh jawab sekurang-kurangnya 1 soalan) 

  1. Kalau untuk blog korunk , korunk akan buat header warna apa ?
  2. Korunk buat header sendiri , tempah atau guna yang freebies ?
  3. Bagi korunk , Font apa yang sesuai untuk buat header ?
  4. Korunk suka transparent background or coloured background for header ?
  5. Lebih comel guna gambar sendiri atau guna doodle ?
  6. Header korunk bertemakan apa ?
 6 sahaja .. He .. Kalau nak jawab , jawab kat comment box , alright ? Goodbye , guys !

18 March 2012

Freebies : Header Cute (Part 1)

Aina Sofea | 9:17 PM | 6Comments |
Assalamualaikum ...

Dear Diary ,

Header Cute ?? Cute sangat ke ?? Ha .. Itu pendapat korunk lahh . Nak tahu cute ke tak ? Jom ~ . Bismillahirahmanirrahim . Freebies kali ini ada URL . So , ikut suka korunk-lah nak pkai URL atau nak save gmbr nihh .
  
 

URL : http://i.imgur.com/A0LIN.png

 
URL : http://i.imgur.com/s0YnM.png

 
Macam mana ? Cute ? Ni saya buat 2 jerr . Insya-Allah nanti saya buat lagi . 

Thank You For Reading >.<



Tutorial : Cursor (Bertulisan) & Cursor Hover

Aina Sofea | 3:46 PM | 0Comments |
Assalamualaikum ...


Dear Diary ,


Hye korunk ! Apa khabar ? Moga kalian sihat-sihat disana (kalau tak sihat , pastikan ke klinik segera) .
Hari ini , saya nak ajarkan cara untuk membuat cursor bertulisan . Tapi , korunk kena janji dengan saya sesuatu . Korunk kena comment entry ni taw ! Promise ?


First of all , saya nak beritahu kalian bahawa TUTO ini tidak diambil dari mana-mana pihak . So , baca setiap huruf yang saya tulis . Nanti korunk tak faham . Kalau dah jadi , kasitau saya ya !


Step 1 : Sediakan Cursor



  1. Pilih cursor pilihan anda DI SINI 
  2. Save GAMBAR cursor tu 
  3. Buka Paintbrush/Adobe Photoshop CS5/Photoscape
  4. Masukkan GAMBAR cursor yang korunk dah pilih 
  5. Letakkan APA-APA TULISAN di bahagian yang korunk nak 
  6. Apa-apa tambahan , ikut suka korunk-lahh 
  7. Jangan lupa transparent-kan background 
  8. Save !
Perkataan yang dimerahkan bermakna penting untuk dibaca .

Step 2 : Memasukkan Cursor Sekaligus Cursor Hover
  1. Copy kod di dalam scroll box







<style type="text/css">body, a, a:link{cursor:url(URL CURSOR), default;} a:hover {cursor:url(URL CURSOR),wait;}</style> 


     Merah = URL cursor yang korunk buat tadi . Upload di mana ? ~> SINI 
    Biru = URL cursor lain (cursor hover/apabila menyentuh link) . Cursor-nya boleh didapati DI SINI   

    2.  Dashboard ~> Design ~> Add A Gadget 
    3.  Paste kod di dalam ruangan yang diberi
    4.  Dah siap ? Save

Okay ? Jadi Tak ? Kalau tak reti nak buat , boleh order DI SINI .







    

17 March 2012

Menerima Tempahan Sekarang !

Aina Sofea | 5:44 PM | 3Comments |

Assalamualaikum ...

Dear Diary ,


Ha .. Kini , saya membuat tempahan . But , kos tempahan ? Hahaha (apa yang lucu ?) . Ishh , saya tak meminta SEBARANG BAYARAN PUN . Kalau tak suka , saya boleh buang jer entry ni . Ha !


Cuba lihat dibawah untuk mengetahui apa yang saya boleh buat untuk anda .. ~>






Done ? Macam mana ? Berminat ? Ingat ! TANPA BAYARAN .






















11 March 2012

Freebies : Welcome Image (My Memory)

Aina Sofea | 4:05 PM | 3Comments |
Assalamualaikum ...

Dear Diary ,


Inilah freebies pertama yang Aina reka sendiri . But , freebies ni ada sedikit bantuan dari FizGraphic.com . Terima Kasih . Wait ! Kalian dah tahu ka apa itu 'Welcome Image' ? Ha .. Kalau yang belum tahu , KLIK ni . Ce baca . Kat sana , da bagi beberapa 'Welcome Image' yang boleh diguna . So , Aina nak buat jugak . Hope kalian suka , alright ?





  • Warna Hitam & Putih (Girl Version)


http://2.bp.blogspot.com/-MtTLRBT_nco/T1xX5_qwlEI/AAAAAAAAALg/n5iZj49OV1c/s320/mymemory.jpg



  • Warna Pink (Teen Version)


http://2.bp.blogspot.com/-AlRvtJrifcw/T1xZh4aYGtI/AAAAAAAAALw/7pJyrY_Ysgk/s320/mymemory2.jpg




  • Warna Ungu (Teen Version)


http://1.bp.blogspot.com/-BtRxJe_F3c0/T1xam6bOePI/AAAAAAAAAL4/Kqqu0JmbGik/s320/mymemory3.jpg




  • Warna Ungu (Girl Version)


http://1.bp.blogspot.com/-j6Orth6GSWA/T1xbHdqMM-I/AAAAAAAAAMA/tvrtKxbfvfA/s320/mymemory4.jpg



p/s : Kalau tak jadi , bagitau Aina tau ! Mana tahu , Aina tersalah letak .




Yang sedang excited ,

10 March 2012

Freebies : Icon-icon Cute

Aina Sofea | 5:24 PM | 2Comments |

Assalamualaikum ...

Dear Diary ,


Nak Icon ? Ambik je kat bawah ni . Tapi , selepas dah guna , bagitau Aina tau ? =D









http://dl2.glitter-graphics.net/pub/51/51082b97w96e86g.gif














http://dl2.glitter-graphics.net/pub/51/51082b97w96e86g.gif









    http://dl5.glitter- graphics.net/pub/638/638145bltz6zqhdo.gif






http://dl6.glitter-graphics.net/pub/638/638146kvkkfs33zm.gif



Jika ingin download gambar , klik (kanan mouse) dan tekan 'Save As ...'

Tutorial : Favicon (Tukarkan Icon Blogger/Gambar B)

Aina Sofea | 5:04 PM | 1Comments |
Assalamualaikum ...

Dear Diary ,


Tutorial ke-3 . Favicon ? Tak Paham , ke ? Haih , okay-okay . Aina tunjuk sample okay ?




Cukup besar ? Yang Aina bulatkan tu , Favicon . Okay ? Nak buat macam tu ? Ni nak tunjuk lah .



  1. Dashboard ~> Design ~> Favicon(bahagian atas , sebelah kiri anda)
  2. Klik 'Edit' 
  3. Klik 'Choose File' . Pilih gambar yang korang suka . Pastikan anda ubah nama fail gambar tu ke : NamaFailGambar.ico . (boleh dapatkannya di sini)
  4. Save . 
p/s : Apabila anda view blog , jika ia tidak menjadi , don't worry . Memang bergitu , lambat sedikit untuk menjadi . Jangan risau , ia akan menjadi nanti . Mungkin dalam 2 hari . Jika lambat sangat , comment entry ni .


Tutorial : Kelengkapan Utama (Template & Background)

Aina Sofea | 4:44 PM | 0Comments |




Dear Diary ,


Tuto kedua saya ni dibuat kerana saya bosan , okay ?! Saya sarankan , kalau kalian dah complete kelengkapan utama blog anda , sila balik rumah (maaf kalau ini terlampau biadab) . For yang belum lengkap , kita teruskan okay >>> ?



  • Template
  1. Pergi ke sini atau sini untuk mendapatkan template
  2. Pilih template yang anda suka .
  3. Then , download template (cara untuk gunakannya ada di laman web template yang anda pilih)
  • Background
  1. Pergi ke sini untuk mendapatkan background
  2. Pilih background yang anda suka
  3. Copy kod yang diberi
  4. Dashboard ~> Design ~> Add A Gadget ~> HTML/JavaScript
  5. Paste-kan kod yang anda copy pada ruangan yang diberi
  6. Save !
Dah siap ? Okay , kita tengok hasil . Macam mana ? Memuaskan ? Hope you guys suka . 


Outlined Text Generator at TextSpace.net

Birthday Boy ☺

Aina Sofea | 2:36 PM | 1Comments |









Dear Diary ,


Cube 'te teh' .. Alahai , kecilnya .. Si baby ni dah genap 1 tahun ! Haha ! Hye guys ! Hari yang mulia ini adalah Birthday si kecil . Ha ! My Youngest Brother dah genap 1 tahun . Yupp .. But , belom sambut . Pukul 1 tadi adalah hari ulang tahunnya . 


Guyss .. Ucap , Allah Selamatkan Areez Affendi . Alhamdulillah !


Akhirnya , si kecil ini dah genap 1 tahun . Hehe . Kak Lyss , Kak Ira Arina and All My Blogging Frenz , please comment untuk buktikan yang you all dah ucap happy bufday kat my youngest brother , okay ?? 


Thank youuu ..


----------------- HAVE A GOOD DAY ----------------- THANK YOU ----------- COMMENT PLEASE ---

04 March 2012

Freebies : Nama Font-font

Aina Sofea | 12:05 PM | 1Comments |




Dear Diary ,
Font ? Apa gunanya ? Okay , kalau nak tahu , BACA ENTRY INI . Ha ! Dah tahu ? Alright !
Jom ~


Apple Casual



Lucida Handwriting

Giddyup

CK Curly


Brush Script MT
Comic Sans MS

Crafty Girls





More ? : HERE

Tutorial : Tukar Fonts (Isi Blog Dan Tulisan Menu Tab)

Aina Sofea | 11:42 AM | 0Comments |













Dear Diary ,
Alhamdulillah . Inilah tuto pertama Aina . Setelah sekian lama berfikir , baru sekarang
nak adakan tuto ni . Kalian dah bersedia ? Oh , lupa pulakk . Kalian tak tahu yang mana
saya cakapkan ini ? Lihat sample dibawah :


Nampak ? Kalau rabun , maaflah yer . Font apa tu ? Aik ? Dulu Times saja .
Sekarang dah Lucida Handwriting ?


Ni pulak . Sidebar . Lucida Handwriting dah ? Biar benor ?
Okay , guys . Nak start tuto da ni . Ada apa-apa soalan ? Tanya
sat gi la .

  1. Dashboard ~> Design ~> Edit HTML 
  2. Cari Kod (Tekan command dan F serentak) Di Kotak Scroll 
  3. Kod tu ada berapa ? Kalau banyak sekalipun , ambil yang pertama ! (faham tak ?)
  4. Tepi kod , ia akan tertera font asal blog anda . Jangan padam !
  5. Sebelum font asal anda , tambahkan font yang anda suka . (Font boleh cari di sini)
  6. Then, Preview dulu !
  7. Dah puas , SAVE !















font-family:




      Enjoy ,


Outlined Text Generator at TextSpace.net