30 April 2012

Tips : Masa Oh Masa

Aina Sofea | 6:15 PM | 0Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??

Dear Diary ,

Haihh .. Skrg barulah terasa nk tulis diari . Ini sebagai pengkongsian dan sebagai ingatan untuk saya . Betul ? Masa itu Emas . Siapa tak nak emas , kan ?? Jadi mestilah kita nak masa juga !! Tapi ...



  • Orang yang inginkan masa berlalu dengan cepat
Sesetengah orang inginkan masa berlalu dengan cepat . Kenapa ?? Tepuk dada tanya selera . Tetapi , masa tetap begitu . Selaju manapun yang kita rasa , tetap sama kelajuannya . Jadi , mestilah ada cara nak bagi "terasa" masa berlalu dengan cepat sekali ! 
  1. Buat sesuatu perkara/kerja yang kita suka
  2. Tidur
  3. Berbual-bual sakan
  • Orang yang mengejar-ngejar masa
Masa adalah perkara yang paling jauh . Susah kita mahu mengejarnya . Seperti topik diatas , ada juga yang tidak endahkan "emas" yang paling jauh itu . Oraitt , cuba kasitau macam mana pula kita nak kejar masa ?? Semestinya cara yang kita tidak suka seperti :
  1. Mengulangkaji Pelajaran (Bagi yang tidak suka mengulang kaji)
  2. Bersenam (Bagi yang tidak suka bersenam)
  3. Dan Lain-lain lagi
p/s : Kalau yang tak suka makan tu , dia akan mengejar masa ketika makan ! :D

  • Orang yang tidak tahu akan masa
Adakah ?? Semestinya ada . Sesetengah manusia tidak tahu akan masa . Seseorang itu akan menganggap masa hanya pada jam . Bagaimana boleh jadi macam tu ?? Perkara yang HARUS dilakukan oleh setiap manusia seperti :
  1. Makan
  2. Minum
  3. Dan sebagainya
... akan membuatkan seseorang itu tidak tahu akan masa . Seperti situasi dibawah :

: Aihh , kenyangnya !!
: Woi ! Cepat-cepatlah sikit !! Kita dah lewat !!
: Pukul berapa sekarang , Ejang oi ??


Ayat yang dimerahkan itu menunjukkan yang "si dia" tu cuma suruh tengok jam . Kan ??
Makan dan Minum melalaikan ? Erm .. yang tu saya tak tahu pula yer .. Kalau nak tahu , cari kat Mr. Google lah yer ..

  • Masa Itu Emas
Siapa sangka , masa yang dikejar , diabai dan sebagainya adalah EMAS !! Korunk akan cakap apa bila tak de masa ?? Kebanyakkannya ,"Aku dah takde masa !" , betul ?? Tapi , tahu tak apa yang saya cakap ?? Ini dia -> "Saya dah takde emas !" . Saya sebenarnya begitu setuju dengan perumpamaan "Masa Itu Emas" . Saya ada baca satu artikel mengenai "Masa Itu Emas" , tapi malaslah nak copy & paste kt sini . So , saya tempekkan link dia kat sini , okay ?
--------------------------------------> KLIK SINI <------------------------------------------




29 April 2012

BLOGLIST CIK FARA

Aina Sofea | 3:33 PM | 2Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??

Oraitt .. Malas gak nak tulis diari . So , saya joinlah contest ni . "Bloglist Cik Fara" . 
Rasanya Cik Fara ni agak glamour . Nak serlahkan blog sendiri .. Klau join contest ni , dapatlah saya jadi popular ! (walau tak popular mana) . Ok ! Tak nak buang masa dengan intro berderet-deret , kite buat apa yang patut .. First of all , nak tempekkan header Cik Fara ni .

And then , nk explain kelebihan blog saya . Apa erk ?? Sekarang ni nak menunjuk lah !! Mintak maaf banyak2 tau !!

  1. Blog ni cantik (betol ??)
  2. Header yang saya buat disukai ramai !! (betol ??)
  3. Blog saya berkonsepkan seperti blog Kak Lyss (betol ??)
Okay , Cik Fara mintak explain sikit jerr .. 3 penerangan cukop kan ?? Oraitt .. Gudbye !! Assalamualaikum !


28 April 2012

Segmen : Pencarian Blogger Seluruh Dunia !!

Aina Sofea | 5:48 PM | 3Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??

Dear Diary ,

"Aina join segmen lagi ??" . Yerpp !! Tanpa melengahkan masa lagi (tak de intro ka??) , saya nak dedahkan segalanya (jangan ingat saya nak bukak baju lak yerr!!) fasal segmen !!


Oraitt .. Macam biasa , kitew ada foto "header segmen" .. Klik header dibawah untuk join this segmen ... 
 Nama Blog : ~❤ Aina Sofea ❤~
 URL Blog : http://ainasofeadiary.blogspot.com 

Okay .. Sorry bwg mase korunk !!
 

15 April 2012

Follower Aina Yang Ke-150

Aina Sofea | 6:42 PM | 2Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??

Dear Diary ,

Aihh , saya yang tak glamor ni mmg patut dapat 150 follower sahaja ... Macam mana dengan korunk ?? Beribu ?? :)

Tapi , fikir-fikirkan , follower yang ke-150 ni bertuah !! Ermm , nak kasi hadiah apa erk ?? Aduihh .. Saya takde duit !! Saya kasi hadiah penghargaan jerlah , okay ??

PEMENANG BERTUAH ITU IALAH :-

NUR AEISYAH 


Harap dia terima penghargaan saya yang berbentuk : DOODLE ini ...

Harap awak suka !! Tema doodle ni : MY Superhero

Manfaatkan doodle ini sebaik-baiknya ya !!
Lots Of Love ,

BEN ASHAARI TANYA 5 BLOG BEST PILIHAN SAYA

Aina Sofea | 12:15 PM | 14Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??

Dear Diary ,

Pada mulanya , saya nak ucapkan beribu terima kasih kepada orang-orang yang mengomen entri
Dah baca tajuk entri ? Yup , saya join segmen yang Ben Ashaari bwt . Nak Join ?? Klik pada gambar dibawah !!
Okay , tak nak bwg masa !!

5 Blog Pilihan Saya :
  1. Lyssa Faizureen - www.lyssasecret.com
  2. Nabila Medan - http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/
  3. Cik Meera Gadis April - http://cikmeeragadisapril.blogspot.com/
  4. Misz Ninie - http://mizzsninie.blogspot.com/
  5. Cik Fie Punya Belog - http://mynameishafizah.blogspot.com/
Okay ! Assalamualaikum ...

13 April 2012

Dimana Pembaca Setiaku ?

Aina Sofea | 6:49 PM | 7Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??


Dear Diary ,

Saya post-kan entry ni , saya nak korunk respons . Saya nak tanya kat korunk , PADA RUANGAN FOLLOWER , BUKAN MAIN LAGI NAMANYA "PEMBACA SETIA" . MEMANGLAH BUKAN KORUNK YANG TULIS , TAPI SEBELUM TEKAN "JOIN THIS SITE " TU , FIKIRKAN DULU , "AKU NAK BACA BLOG DIA TAK ?? " . KALAU TAK , JANGAN PAKSA DIRI . HARAP MAKLUM ... Puas saya meluahkan ! (bagi yang terasa , saya mohon maaf) 

Apa kekurangan blog ni , "Pembaca Setiaku" ? Tolong beri respons !! Saya tak nak terjadi begini :
Ha .. Saya siap puji korunk lagi . Sedeyh saya bila korunk tak beri renspon .. Tolong kasi idea . Korunk nak saya beri korunk baca diari saya atau saya private-kan diari ni . Undi !!

Saya mintak maaf banyak-banyak kalau korunk terasa hati . Tapi , please-lah !! Saya pun terasa jugak . Paling banyak kuterima comment hanyalah , 2 KOMEN sahaja . Apa ini ??

Patutkah aku private-kan diari ni ? Cepat undi skarg sebelum saya private-kan (ataupun saya delete terus blog ni ??) 

Saya amat menghargai 100% kepada sesiapa yang sudi membaca dan memberi renspon . Terima Kasih . Saya juga akan tanggung malu pabila tiada yang membaca dan memberi renspon . 

Lots Of Love ,

11 April 2012

Freebies : Vintage Couple Header

Aina Sofea | 5:23 PM | 7Comments |
   Assalamualaikum ...
Apo Khabor


Dear Diary ,

Buat makluman korunk , saya buatkan freebies ni bagi menenangkan hati yang sedang takut mengenang kejadian gempa bumi sebentar tadi . Menggegarkan kepala . So , dengan ini saya merasmikan penggunaan freebies ini .. Yay !! Dah Hepi !! 

Kalau nak tempah header , KLIK SINI . Saya tak nak korunk tempah kat sini , okay ?? Harap mengerti ... ❤

Nama file :
  1. freehead.png 
  2. freehead1.png
  3. freehead2.png
  4. freehead3.png
Header :




Suka yang mana ?? 

Erk .. Jangan curi header saya !! Kalau nak ambil , minta izin dulu , okay ??

07 April 2012

Tutorial : Header Cute (termasuk cara mencari gambar)

Aina Sofea | 5:21 PM | 5Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??

Dear Diary ,

Yay !! 1st time orang suruh beri tunjuk ajar !! Hehe .. Jom tengok permintaan peminta bertuah ni :
Namanya , Tykah .

Jom Teruskan Tuto !!

Mencari Gambar Cute
  1. Buka Google 
  2. Taip chibi 
  3. Ambil mana-mana gambar yang anda suka !!
  4. Download gambar tersebut
Membuat Header
  1. Adobe Photoshop : tekan File > Place ... > Gambar
  2. Kecilkan mengikut saiz yang bersesuaian 
  3. Pada Toolbar , tekan huruf T 
  4. Tulis apa yang perlu 
  5. Sesedah menulis , tekan Move Selection 
  6. Kemudian , alihkan pointer ke arah Layers 
  7. Tekan huruf FX 
  8. Pilih Stroke
Untuk lebih jelas , KLIK SINI