31 August 2012

Merdeka ! Merdeka !!

Aina Sofea | 4:53 PM | 4Comments |
Assalamualaikum !
Bismillahirrahmanirrahim ,

Tanggang tiga puluh satu , bulan lapan lima puluh tujuh !
Hye olls . Tadi , duk belek-belek Mr. Google . Tetiba tengok logo die tu . Dalam hati duk pikir , "Em , cantiknya logo ni," . EH ! Rupanya "o" dia tu diganti dengan bunga kebangsaan kita , BUNGA RAYA ! Oh , terima kasih , Google . Ini memang untuk hari kemerdekaan Malaysia ek ? Woww !!

(Nampak ?? Ohsem kan ?)

Memang double awesome la ! Jom buad entri pasal ni jugak !! Hehehe ..


25 August 2012

Perhatian Kepada Semua Sponsor !!!

Aina Sofea | 4:03 PM | 0Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
Bismillahirrahmanirrahim ,

Entri Ini Hanya Untuk Sementara Waktu | Selepas semua sponsor sudah baca , saya akan delete entri ini

Perhatian !
Kepada semua sponsor GA ini , sila check semula link yang kalian kasi itu . Kebanyakan peserta tidak dapat untuk meng.... sponsor oleh kerana link tidak dapat dibuka .

Sila check link yang kalian beri di sini . Sekiranya saya yang tersilap taip link , sila beritahu di SINI. Jika kalian yang tersilap beri link , sila beritahu link yang sebenar di SINI.

Mohon kerjasama dari pihak penaja .
Terima Kasih atas kerjasama yang diberikan .

------------> Entri ini mengacau ? Maaf ! 

21 August 2012

Segmen Jiakreatifelt: Blog aku cantik tak?

Aina Sofea | 5:38 PM | 4Comments |
Assalamualaikum !
Bismillahirrahmanirrahim ,
KLIK BANNER UNTUK SERTAI

Tagging :
  1. EIRA SHAMIERA
  2. CIK FIE
  3. AIN HANANI


19 August 2012

Tutorial : Design & Decorate Simple Template (Part 1)

Aina Sofea | 12:22 PM | 3Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
Bismillahirrahmanirrahim ,

Pada hari ni , saya nak kongsi cara saya edit blog yang tak seberapa ni . Tapi , cute kan ? (Mulalah tu)
Saya nak kongsi tuto ni , supaya korang boleh nikmati belog cute jugak .
Lagipun , korang nak hias blog korang jadi kemas dan cute , kan ? Ha .. jom deco !

First , korang kena tukarkan template korang kepada Simple Template (lebih baik download full dulu) . Then , korang fikirkan tema untuk blog korang.
Contoh :

  • Warna biru muda campur dengan putih krim
  • Nak ada gambar pari-pari comel
  • Nak ada ekspresi dalam dunia kayangan
Da fikir ? Oraitt , jom start !

Header
*Header pula , korang kenalah buat ikut tema yang korang fikirkan tadi
  1. Buka software korang (cth:Photoshop , Photoscape)
  2. Design header mengikut kretiviti
Extra !!

Kalau korang guna Photoshop , bagi menambahkan kretiviti header , boleh ikut tutorial Iyra ni .
Kalau tak nak buat clipping mask , boleh ikut step yang sy bagi :

  1. Tulis text korang dengan warna-warna menarik (cth:pelangi , turquoise+hitam)
  2. Klik gambar 'fx' . Kemudian , klik Bevel & Emboss
  3. Tukar warna shadow dia (hitam ke kelabu)
  4. Kemudian , tanda tick kat Stroke .
  5. Tukar warna stroke tu (hitam ke putih)
Warnakan content
*Maksud warnakan content ni adalah bagi ada border kat content tu
  1. Design > Edit HTML
  2. Cari (Command + F) "content-wrapper {"
  3. Jumpa ? Orait . Scroll kebawah dan copy kod yang ada .
  4. Paste kod-kod tu dibawah kod yang korang cari (content-wrapper {)
  5. Edit kod tu mengikut panduan yang diberi
  6. Preview dan Save
border: 3px solid #000000;
border-radius: 20px;
PANDUAN :
Purple : Ketebalan border
Merah : Jenis border (solid , dashed , double)
Biru : Kod warna border
Maroon : Kelengkungan border

Tukar font dan warna
Credit to : SHE
*Korang mesti nak font cute mcm lemons can fly , short stack , kan ? Jomla kita buad !

  1. Design > Edit HTML
  2. Cari (Command + F) "<head>"
  3. Scroll kebawah dan copy kod yang ada
  4. Paste kod tersebut dibawah kod yang korang cari tadi (<head>)
  5. Save (sekiranya tidak menjadi , ia tidak akan memberi sebarang kesan yang buruk)
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=short stack' rel='stylesheet' type='text/css'/><base target='_blank'/>
PANDUAN :
Magenta : nama font yang korang suka

Bila korang view , mesti tak jadi apa-apa ,kan ? yep ! Sebabnya , kite kena ikut pulak step satu lagi !


  1. Scroll kebawah . Cari (Command + F) kod-kod yang ada (Design > Edit HTML)
  2. Gantikan Arial dengan nama font yang korang letak kat step atas tadi
  3. Preview and save
              default="normal normal 12px Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif" value="normal normal 16px Arial">;
Background (Sekali dengan freebies)
* Huh , mesti korang da rimas dengan background biru dia tu , kan ?

  1. Design > Page Elements > Add A Gadget > HTML/Java Script
  2. Jangan letak tajuk !
  3. Isikan kotak tu dengan kod dibawah
 <style>body{background:white url(
URL Background) fixed;}</style> 



"URL Background" tu gantikan dengan url background yang korang suka .
Korang boleh ambik freebies dibawah . Cari URL dia sendiri ya:








Background tu , sy yg buat ! Jadi , kalu nak re-freebies , kasitau dulu .
Cukuplah setakat ni utk part 1 . Insya Allah nanti sy sambung part 2 pula ! Nantikan yer !

18 August 2012

Freebies : Simple Header (Aidilfitri Special)

Aina Sofea | 11:06 AM | 4Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
Bismillahirrahmanirrahim ,

Huh , dah lama tak bagi freebies kat korang .. Yang duk tunggu freebies saya tu , mintak maaf taw . Esok , Ramadhan menghilangkan diri .. Sob.. Sob ..

Syarat Ambik Freebies AINA :
1. Sila beritahu saya dulu
2. Sila credit-kan saya







15 August 2012

The Superhero

Aina Sofea | 12:24 PM | 3Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
Bismillahirrahmanirrahim ,

Today , saya nak cerita tentang seorang bapa ... Firstly , saya nak pesan :
Cerita ini tidak ada kaitan dengan sesiapa yang masih hidup atau sudah mati



       
      Suatu hari , aku menunggu ayahku menjemputku daripada sekolah . Setelah sekian lama menunggu , aku masih tidak dijemput . Aku mula berprasangka buruk , "Ayah ni memang pentingkan diri sendiri!"
       Beberapa minit kemudian , aku dijemput oleh ayah . Dengan menarik muka , aku menaiki kereta yang dipandu oleh ayah . Ayahku memujukku sambil tersenyum manis ,"Ayah datang lambat sebab ada hal," 

         Ayahku menceritakan segalanya . Baru aku faham . Aku sebak mendengar ceritanya . Begini kisahnya ,

         Sewaktu dalam perjalanan ingin menjemputku , ayahku ternampak sebuah kereta melanggar lari seorang kanak-kanak kecil . Tiada sesiapapun yang ingin membantu kanak-kanak tersebut melainkan ayahku seorang .

         Ayahku segera berlari-lari anak lalu mendapatkan kanak-kanak itu . "Andai ini anakku , sebak dadaku," fikir ayahku . Beliau membawa kanak-kanak itu ke hospital dan mendapatkan bantuan segera . 

         Ketika kanak-kanak tersebut menjalani rawatan , ayahku menunggu sehingga rawatan selesai . Setelah kanak-kanak itu berjaya menjalani rawatan , barulah ayahku menjemputku . Sebelum beliau menjemputku , beliau mengkhabarkan berita tentang kanak-kanak itu kepada warisnya .

         Aku menyesal berprasangka buruk terhadap orang yang sangat berjasa . Setelah mendengar cerita itu , aku langsung memeluk ayahku . Walaupun beliau masih trauma dengan apa yang terjadi , beliau masih tenang .

"Tidak salah ibu memilih ayah menjadi pendampingnya . Aku yakin ayah akan berjaya menjadi ayah terbaik buatku . Terima Kasih , ayah"
TAMAT

Huhu .. Syok tak ? Maaf kalau ada sedikit banyak kesalahan didalam cerita itu ...
P/S : Perlukah ayah kita menjadi orang yang terkenal bagi dibanggakan ?

12 August 2012

Freebies : Kad Raya Comel (Print sendirilah ye !)

Aina Sofea | 1:30 PM | 3Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
Bismillahirrahmanirrahim ,

Syawal dah semakin menjelang , bukan ? Ha .. apa kata kita hantar kad raya ?? Menarik , tak ? (Kalau tak sempat hantar , nanti bagi face to face je arr :P) Kalau pergi kedai , kene bayar kalau nak beli kad raya . So , baik ambik free-free kat sini ! (OME!)

Cover
Woww !! Yummy2 ice-cream ! Dollydle yang comel
tu 100% milik Apik .

Contents
Comel tak dollydle tu ? Yang tu pun Apik buat !

Kad raya ni sebenarnya Apik yang buat .. But , saya ada lah tolong siket2 ... Muahaha !! :D
Sebelum ambik , please Beritahu saya dahulu .. Lebih baik beritahu disini !


10 August 2012

Disebalik Hujan Ada Pelangi

Aina Sofea | 9:50 PM | 1Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
Bismillahirrahmanirrahim ,

Alhamdulillah ... Hari ni , dapat saya apdet blog yang comot ni ... Hai , korang ! Hurmm , Lailatul Qadar sudah tiba ! Sudah solat hajat belom ? Ahaks ! Saya sendiri pun tidak !

"Disebalik hujan ada pelangi"
Betul ke apa yang saya tulis ni ? Kalau salah , mintak tolong ajarkan yer ... Saya budak baru belajar ...! :P
Kalau korang tak berapa faham dengan pernyataan diatas , inilah maknanya : Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya .
Selepas hujan yang mendung , kita dikurniakan dengan penyeri hujan iaitu "pelangi" . So , selepas perkara yang tidak diingini berlaku , pasti kita akan dihadiahkan dengan penyerinya ... Faham tak ?

Jangan sekali-kali berputus asa sekiranya kita kalah . Kalah sekali tidak bermakna kita kan kalah selamanya , bukan ? Saya harap korang tak bosan dengan kata-kata skema saya ... :P

Di bulan mulia ini , kita haruslah bersabar . Ya ! Saya sudah dapat apa yang mahu saya coretkan .... Keh3x :D ... Faham2 jerlahkan ... apa yang kita lalui pasti ada 'penyeri'nya ... Don't give up , yeah !

Sudah bosan baca ? Okess , now korang boleh nak komen2 entri saya ... Dengan segala hormatnya , dipersilakan , (sempat lagi ek ?)

06 August 2012

Top Refferal Bulan Julai

Aina Sofea | 11:13 AM | 3Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
3. http://rightnot.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html

PERHATIAN !
Ini hanyalah top refferal untuk blog saya . Sila ke SINI
untuk melihat top refferal untuk blog Kak Ain .
Yang tidak tersenarai , try lagi kayy ? 

05 August 2012

Senarai Peserta BloggerShip GA

Aina Sofea | 5:25 PM | 11Comments |
Assalamualaikum !
Apo Khabor ??
Bismillahirrahmanirrahim ,



  1. http://fatehahfaidzal.blogspot.com/2012/07/assalammualaikum-w.html
  2. http://big-heartazyan.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  3. http://mun-rah.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  4. http://mohdnoorshawal.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  5. http://myssterystranger.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html
  6. http://nurlyla-bloglist.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  7. http://rightnot.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  8. http://pejamcelikpejamcelik-hidayah.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  9. http://vanilacoklatpeace.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  10. http://vanilacoklatpeace.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  11. http://liyaabloggies.blogspot.com/2012/07/click-to-join.html
  12. http://noor-atiqah.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html
  13. http://allaboutcikfiestory.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  14. http://hanyakeranabuhsan.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  15. http://sibloggerpink.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  16. http://diariaida.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  17. http://budakcomel06.blogspot.com/2012/08/blog-post.html
  18. http://pinkitusweet.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  19. http://lurun-niaraf.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  20. http://missfussy.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  21. http://aizanshazlin.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  22. http://mycadburychocolateblog.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html
  23. http://nurfatihahhijau.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html
  24. http://kasihhannah88.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  25. http://bloomingblossoms-fara.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina.html
  26. http://akudanhatidia.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  27. http://atirahhayati.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  28. http://fiqahgemokk.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  29. http://apink221.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  30. http://dayananaj-wa.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  31. http://theieraziera.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html
  32. http://misspinky23.blogspot.com/2012/08/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html
  33. http://hunyieda.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  34. http://dakvanila.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  35. http://coretangirlblog.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-ainaain-azreen.html
  36. http://iralone09.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  37. http://aizanshazlin.blogspot.com/2012/07/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  38. http://sayaleesya.blogspot.com/2012/08/aleesya-join-1st-giveaway-bloggership.html
  39. http://mitsumiko.blogspot.com/2012/08/copy-kod-banner-ni-dan-tempek-kat-entry.html
  40. http://sarahcika.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  41. http://sarajefry.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  42. http://khaibalkis.blogspot.com/2012/08/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html
  43. http://storyofleft-handedgirl.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  44. http://cyahok.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html 
  45. http://inspiritdays.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  46. http://blognitisyapunya.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azree.html
  47. http://weirdwish.blogspot.com/2012/08/blogships-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  48. http://sicomel06.blogspot.com/2012/08/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html
  49. http://havealolipop.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  50. http://biarkandakuberbicara.blogspot.com/2012/08/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html
  51. http://nurfarahfadzil.blogspot.com/2012/08/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html
  52. http://ceritasiaiyon.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  53. http://miajie.blogspot.com/2012/08/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html
  54. http://misz-aa.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html 
  55. http://itsmetira.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  56. http://khaibalkis.blogspot.com/2012/08/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html 
  57. http://misschillax.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html 
  58. http://hajar-official.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html 
  59. http://nobodyperfect-iera.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html 
  60. http://nurfarahfadzil.blogspot.com/2012/08/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html 
  61. http://ceritasiaiyon.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html 
  62. http://miajie.blogspot.com/2012/08/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html 
  63. http://musyuxmusyux95.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html 
  64. http://www.dear-lyana.co.cc/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html 
  65. http://maryam-solehah.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html 
  66. http://dahlia-amirudin.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html 
  67. http://kitekenasenyumwalausedih.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html  
  68. http://cintasuriya.blogspot.com/2012/08/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.htm
  69. http://be-ma-boy.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  70. http://dahlia-amirudin.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  71. http://izzatipunyerblog.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  72. http://yayalarhsecret.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  73. http://pandagendutitusaya.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  74. http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  75. http://minkurakura.blogspot.com/2012/08/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  76. http://sillylife96.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  77. http://bubugijo.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  78. http://cikfafasweet98.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  79. http://silenceprovince.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  80. http://revciless.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  81. http://yousmileialwaysmile.blogspot.com/2012/09/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html
  82. http://izzam4eva.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  83. http://yayalurvelovitastory.blogspot.com/2012/09/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html
  84. http://ghansayrock.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  85. http://aku-dia-danbelog.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  86. http://cheeseberryblog.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  87. http://misslyzeer.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  88. http://mrs-supergirl.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  89. http://isz-in.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  90. http://good-night-little-star.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  91. http://iylarahim.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  92. http://pinkydiary-secret.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  93. http://msdotinfo.blogspot.com/2012/09/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html
  94. http://borakborakzero.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  95. http://duniawella96.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  96. http://humayrastyle.blogspot.com/2012/09/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  97. http://vanillapluschocolate.blogspot.com/2012/09/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html
  98. http://cokeandsundae-sg.blogspot.com/2012/10/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html
  99. http://meetmissdream.blogspot.com/2012/10/1st-giveaway-bloggership-giveaway-by.html
  100. http://pyqahfieka.blogspot.com/2012/10/bloggership-giveaway-by-aina-ain-azreen.html

Command + F untuk mencari link korang .. Ada tak ? Kalau takda , kasitau kat SINI !!
Belum join ? Cepatlah join SINI yerpps .. Perlukan lagi 5 peserta oke ?! Dah berakhir :) Maaf byk2 kalu tak sempat nak join .. =)

04 August 2012

Saya Nak Kad Raya

Aina Sofea | 3:20 PM | 3Comments |
Assalamualaikum ! 
Apo Khabor ?? 
.: Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan :.

 Bismillahirrahmanirrahim ,