31 May 2013

Samsung Digital Camera Giveaway by Nabeel Fikree

Aina Sofea | 3:41 PM | 2Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....






Korang tau ke Nabeel Fikree sekarang tengah mencari pemenang untuk Samsung Camera Digital Giveaway dia tu? Kalau korang tak tau, haaa mari sini saya kasi tau. Sebelum tu, saya nak bagitau korang syarat nak join giveaway ni pun senang je.


Giveaway ni dibuat sebagai tanda terima kasih kepada pembaca blog nabeelstories katanye. Saya malas nak cakap panjang lagi, terus je bagi korang baca syaratnya :

  1. Follow blog NabeelStories.com
  2. Buat satu entri bertajuk Samsung Digital Camera Giveaway by Nabeel Fikree
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link penyertaan pada ENTRY INI sahaja

Macam mana? Senang je kan? Saya join ni pun sekadar ingin mencuba nasib. Manalah tau kot2 terpilih dapat jugak posing depan kamera baru hari2. Hehee..


TARIKH TAMAT PENYERTAAN : 20 Jun 2013





Senarai Bakal Doodler Hebat

Aina Sofea | 10:34 AM | 9Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....


LAST UPDATE : 9:07PM | 9 Jun 2013
  1. http://iniblogrockstar.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  2. http://nur-irdeena.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  3. http://zakieazid.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  4. http://resipidarihati.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  5. http://sibodohjangankacau.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  6. http://mylife-leogurl94.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  7. http://yummycoklet.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  8. http://mister-aim.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  9. http://3259thelittleboy.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  10. http://dearsuperduperstar.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  11. http://cahayakehalusankelembutan.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  12. http://ain-nadia.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  13. http://minus-ska.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  14. http://asma-sah.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  15. http://sherlyanna-angiela.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  16. http://missrochelle1999.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  17. http://budakkecikbermonolog.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler_29.html
  18. http://itsmeifah.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  19. http://sirambotmaggi.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  20. http://izzam4eva.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  21. http://supersagaaaa.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  22. http://riangriaremaja.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler_31.html
  23. http://fattytissue.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  24. http://creamysugary.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  25. http://nysahanysa97.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  26. http://budakvanilla-join.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  27. http://diarikuwaniesyazwani.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  28. http://fardiyah.blogspot.com/2013/05/segmen-i-can-be-doodler.html
  29. http://nurainazakirah.blogspot.com/2013/06/segmen-i-can-be-doodler.html
  30. http://anisjohari.blogspot.com/2013/06/segmen-i-can-be-doodler.html
  31. http://diarionline-ku.blogspot.com/2013/06/segmen-i-can-be-doodler.html
  32. http://sayamisha.blogspot.com/2013/06/segmen-i-can-be-doodler.html
  33. http://sayacikamal.blogspot.com/2013/06/segmen-i-can-be-doodler.html
  34. http://munauwaratul.blogspot.com/2013/06/segmen-i-can-be-doodler.html
  35. http://doodlesfarha.blogspot.com/2013/06/join-segmen-i-can-be-doodler-by-aina.html
  36. http://aimi-wardina.blogspot.com/2013/06/segmen-i-can-be-doodler_7.html
  37. http://justforfund.blogspot.com/2013/06/segmen-i-can-be-doodler.html
  38. http://www.cahayapermata.my/2013/06/segmen-i-can-be-doodler.html
  39. http://dunianuranisamar.blogspot.com/2013/06/segmen-i-can-be-doodler.html
  40. http://faranymboboiboy.blogspot.com/2013/06/segmen-i-can-be-doodler.html?m=1
  41. http://ceriteraaquengkau.blogspot.com/2013/06/segmen-i-can-be-doodler.html
  42. Next ?
SILA CHECK . KALAU ADA DOUBLE LINK ATAU TAKDA TERUS , SILA BERITAHU . KALAU NAK JOIN , SILA RUJUK ENTRY SEGMEN . SEKIAN , TERIMA KASIH

24 May 2013

Frutto Latte [Part 1]

Aina Sofea | 5:16 PM | 19Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....



Siapa tahu cita-cita saya ? Ya , usahawati ! Sapa jawab tu ? Aina Sofea lahh ! Dia kan pandai ! Buekk , sila muntah warna purple . Hahahaha . 

Saya nak jadi usahawati . Businesswoman omputeh kata . Kalau cakap pasal cita-cita saya , ayah saya selalu cakap macam ni :
Kakak nak jadi macam Kak Ton . "Comel tak Kak Na ?"
Huhhh ! Tak pernah teringin pun mau jadi seperi Kak Ton yang comel tu . Saya tak comel ! Hohooo . Saya terpandang kedai printing . I like it ! Nak buka kedai macam tu suatu hari nanti . Pandang pula kedai Tutti Frutti . Nak buka kedai macam tu suatu hari nanti ! Macam-2 lah saya ni !

Di atas adalah menu "FruttoLatte" . Huahuahua . Entahlah macam mana boleh tercipta nama pelik-2 tu . Kalau korang tengok menu tu , nak perhati isi kandung dia , fuish ! Kecik adik ! So , boleh tengok gambar-2 di bawah :-




Enjoy mengecurkan air liur ;) Bubye ! Assalamualaikumm ..


19 May 2013

11 things about me

Aina Sofea | 5:12 PM | 13Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....




11 things about me :
  1. Seorang murid sekolah
  2. Suka berblog dan membaca novel
  3. Agak malas maybe ? :p
  4. Suka Izzue Islam dan Syed Shamim tahap nak kawin . huahua . Just kidding >.<
  5. Peminat cute stuff
  6. Suka ratah ayam goreng kunyitt . Yum yumm .
  7. Suka menaip daripada menulis
  8. Imma Blogger :)
  9. Anak kedua daripada 4 adik beradik (insyaAllah bakal jadi 5 :)
  10. Lebih suka menconteng daripada melukis . hohooo
  11. Minat tengok drama "Sebenarnya Saya Isteri Dia" dan baca novelnye
Soalan dari MUNIRAH :-
  1. Rasa bosan tak filem melayu asik-asik hantu, gangster & cinta?
  2. Selebriti mana muka annoying? hehe
  3. Kalau boleh nak ada subjek apa kat sekolah? Suggest unik2 sikit
  4. Antara subjek Matematik dengan Sains, mana yang memang gila susah?
  5. Sanggup tak skydiving?
  6. Crush korang pertama masa darjah/tingkatan berapa?
  7. Perkara paling sedih sekali apa dia?
  8. Apa korang buat kalau sekarang ni ada lipas terbang kat dalam rumah?
  9. Belakang korang sekarang ni ada hantu. Perasaan anda? xD
  10. Selalu makan aiskrim perisa apa?
  11. Kalau ada duit RM100 dengan RM50 atas lantai, korang akan ambik yang mana?
Jawapan :-

  1. Bosan ! Buatlah lain dari yang lain sikit . Pasal blogger ke , kartun ke .. :P
  2. Erry Putra . Huh , dari dulu tak suka >.<
  3. Berblog . Okay , karut ! Haha
  4. Matematik ! Sebab subjek tu perlu kira-kira . Kalau Sains , pakai fakta sudah la :p
  5. Maybe ;)
  6. Ohh , no no ! Tak pernah ada crush ! Tak baikk ! Uishh .
  7. Paling sedih ek ? Adalaaa :p
  8. Terkejut + Teruja kott >.<
  9. Ha ! Nasib baik belakang saya ni dinding . Erkk ?? Dinding ke hantu ? Waaaa !
  10. Aiskrim perisa coklat , oren dan apa-apa je yang saya suka :)
  11. Tak nak ambik dua-dua kalau saya dapat control nafsu . Kalau tidak , dua-dua masuk poket ! haha

  1. Kalau korang adalah artis , mau kawin dengan artis juga atau orang lain ?
  2. Artis yang paling korang minat siapa ?
  3. Minat K-Pop dak ?
  4. Pada pendapat korang , "GWIYOMI" ni comel atau gedik ? Atau something yang lain ?
  5. Nak jadi femes tak one day ?
  6. Pernah bercouple segala ? Masih berkekalan atau tak ?
  7. Rasanya sekolah di Malaysia ni dah cukup baik atau belum ? Kalau belum , apa yang korang rasa perlu ditambah ?
  8. Kenal saya ? *soalan cepu perak*
  9. Warna kegemaran ? Sebab apa korang suka warna tu ?
  10. Ada menyampah dengan mana-mana buddy ? Siapa ? Kenapa ?
  11. Faham tak ayat ni ?? ---->>
Awuck , Awuck nk tawu x ? Kitw syg awuck sesgt . Awuck , bilw kitw nk kween ?
(kalau faham , translatekan dalam bahasa melayu ;)

Segmen: LUPUS Awareness Month

Aina Sofea | 4:00 PM | 4Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....


Dengan ikhlas hati , saya join segmen ni . Alang-alang dah kena kat befday kite kann ? *masih dalam mood birthday* >.<



Saya nak jadi LUPUS supporters ! Walaupun kadang-kadang saya tak paham apa itu LUPUS :p Okay , berhenti mengarut ! Ini dia banner LUPUS khas untuk kak deno . Moga akak terus bersemangat menghadapi penyakit ini . Ada hikmahnya seorang blogger ada penyakit ni . Bagi pengajaran kat yang lain . Ye ke idok ?
http://i.imgur.com/18wLptL.gif

Kawan saya pun dapat belajar tentang SLE (Systemic Lupus Erythematosus) walaupun dia bukan blogger . Kak deno , kalau suka banner kat atas , bolehlah simpan tengok-tengok selalu . Hahaha . Masuk lif tekan sendiri :p Itupun kalau comel la banner yang saya buat ni . Sudahh ! Mengarut lagi :P

Anda Adalah Mangsa Tag !

[GAMBAR] My 11th Birthday (17 May 2013)

Aina Sofea | 10:57 AM | 3Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....


2 in 1 : Teacher's Day & My Birthday

pavlova gergasi tu ^^

biskut ayam (yang disangka angry bird) dalam goodies bag untuk kawan-2 sekolah

barang-barang lain dalam goodies bag

beg comel : untuk cikgu | beg merah & hitam : untuk kengkawan







17 May 2013

2 in 1 : Teacher's Day vs My Birthday

Aina Sofea | 11:56 PM | 4Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....


entah macam mana saya boleh dahulukan doodle saya sebelum doodle Miss Preyah (english and class teacher) :P

Hampir setiap tahun kat sekolah saya sambut hari guru masa befday saya . Why ? huhuuu . Bukannya tak suka , tapi geng semua tak kisah kat befday saya . Duk kesah kat hari guru je . Wuaaaaaa :'(

Tahun ni , semalam my mama penat buat goodie bag untuk kelas . Hari ni , saya nak bagi . Tapi , itulahh . Banyak yang sibuk kat sambutan hari guru . Jawabnya , adalah yang tak dapat . Biar pi kat diorang lah ! Diorang yang tak nak :P

Haritu , my mama tanya nak kek apa . Masa tu saya tak tahu nak jawab apa . Emmm , kalau cakap "tak tahu" , ishh masalah pula . Tetiba , terkeluar perkataan "pavlova" . Huhuu , I don't think it was a cake . Insya Allah nanti saya update gambar Pavlova Gergasi yang terhasil . Cun gak ! :P

11 May 2013

Segmen Blogwalking Kita - Kita

Aina Sofea | 9:52 PM | 24Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....
klik banner untuk join

Anda ditag !
FD the awesome blogger



05 May 2013

DOODLE SEGMENT by MUNIRAH MN

Aina Sofea | 9:30 PM | 4Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....

*klik banner untuk joinnn ^_^
Nama Pendek : Aina
Details (doodle perempuan) :-
  • warna tudung : #1C1C1C
  • warna baju : #0FC997
  • warna tali pinggang : #61380B
  • warna skirt : #1C1C1C
  • warna kasut : #8904B1
  • warna handbag : #F5A9E1
Sorry sebab saya tak tag :( Really tak sempat sebab memang last minute ni .


Cerpen Mengundi

Aina Sofea | 5:16 PM | 5Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....


Bangun awal pagi . Yeahh ! Nak kena balik kampung awal-awal . Nanti lewat , bahaya pula . Capai tuala , terus pergi masuk bilik air .

Selesai mandi , aku bersiap . Baju blaus disarungkan. Hehe , nasib baik tak pakai baju kurung . Kalau tidak , memang macam raya sungguh la ! Sambil tersengih , aku keluar dari bilik . Aku terpandang pintu bilik hadapan yang tertutup . Aduhai , macam mana boleh terlupa pula ni ! Aku tengah asuh anak saudara aku , Alisya ! Aku terus mengetuk pintu itu . Tuk tuk ... "Masuklah !" jerit Alisya dari dalam . Aduh , macam nak pekak dah telinga aku ! Macamlah aku ni jauh sangat . Aku membuka pintu dan alangkah terkejutnya aku bila tengok keadaan bilik Alisya sekarang . Ya Allah ! Apa yang budak ni buat ? "Alisya !? Kenapa ni ?" "Cik Su , Alisya takde baju nak pakai la . Semua buruk-buruk," rungut Alisya . Ish , budak ni ! Banyak baju dia . Cantik dan mahal belaka . Langsung tak bersyukur . Mataku tertancap pada baju yang aku hadiahkan dua bulan yang lalu waktu first time shopping dengan dia . Cantik baju tu . "Haa , baju tu tak cantik ke ?" Aku menunding jari ke arah baju itu . "Cantik . Tapi , dah ketatlah , ciksu ," Cepatnya dia membesar ! Membesar atau 'menggemuk' ? Eh , samalah tu !

Aku memandang jam tangan berwarna peach yang aku pakai . Ha ? Dah pukul sebelas ! Aduh , lewat dah ni ! Nak balik semalam , si Alisya ada program kat sekolah dia pula . "Cepatlah , Alisya ! Lewat dah ni !" marahku . Alisya mencebik . "Macam mana nak cepat ? Baju pun takde ," selamba je Alisya kata macam tu . Budak ni la kan ! Geramnya ! Namun , aku takde pilihan dah . Aku terpaksa . "Okeylah , nanti tengah jalan kita beli baju baru," putusku . Tersenyum lebar si Alisya tu . "Kalau macam tu , sekarang , Alisya nak pakai apa ?" Aduh , tak terfikir pula ! "Pakai jelah baju yang mana muat ," Dengan senang hati , Alisya mencapai baju t-shirt muslimah kosong .

Naik je kereta , sebelum memecut , aku check dulu minyak . Takut jadi macam masa raya tahun lepas . Tak pasal-pasal , kereta stop . Ha ? Tinggal tak sampai sesuku dah . Aduh , kena isi minyak kat Petronas dulu la nanti . Aku bawa kereta dengan berhati-hati . Tiba-tiba takde mood nak memecut pula . Sampai di Petronas , aku berhenti seketika . Isi minyak dan beli air . Minyak , habis RM50 . Air pula , habis RM5 . Aku beli air kotak RM1.40 je . Alisya pula beli air yogurt RM3.60 . Dia pula yang melebih . Bukan dia pun yang drive . Ish , sabar jelah .

Perjalanan selama 2 jam membawa aku dan Alisya ke butik Syafira yang terletak berdekatan dengan Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Melor . Eloklah tu . Aku suruh Alisya pilih dulu baju kat butik
sementara menunggu aku mengundi kat SMKSM . Lama tu ! Aku kasi handset kedua aku kat Alisya . Boleh dia pakai kalau ada apa-apa masalah . Boleh juga dia main games dalam tu sementara menunggu aku . Hehe .

Aku masuk ke SMKSM . Nak mampus aku ! Banyaknya orang  ! Ni semua nak mengundi ? Aduh , terpaksa beratur jugalah . 1 jam aku tunggu , akhirnya sampai giliranku . Alhamdulillah . Aku tersenyum sendiri . Selesai sudah ! Eh , aku undi apa ? Haa .. Ha .. Undi itu rahsia ! Hehe . Dapat jugalah RM50 . Nak kasi kat mamalah separuh . Aku dengan senang hati pergi menuju ke butik Syafira . Aku ternampak Alisya dengan seseorang . Siapa tu ? Aku mula bimbang . Mana taknya , dahla lelaki pula tu ! Aku laju menyergah mereka . "Apa korang buat kat sini ?!" "Ish , ciksu ni . Buat terkejut Alisya ngan Abang Malik je ," Abang Malik ? Siapa pula tu ? "Alah , ciksu ni . Buat tak kenal Malik pula," lelaki itu bersuara . Oh , baru teringat . Malik anak saudara sulung aku . Huhu . Besar dah dia . "Ha , Alisya ! Dah siap pilih baju ?" "Dah" Alisya jawab ringkas sebelum masuk ke
dalam butik . Alisya menunjukkan sehelai baju labuh berwarna hijau mint berenda putih , jaket cardigan berwarna kelabu asap berpoket hijau mint dan seluar jeans berbunga hijau turquoise . Wah , pandai si Alisya ni memilih ya . Cantik bila dipadankan . Aku menuju ke kaunter bersama Alisya . "RM156 semuanya , cik," Terkejut ! 156 ? Biar betul ? Aduh , macam mana ni ? "Tak boleh kurang ke ?" tanyaku . "Ni dah kurangkan dah . Kalau tak , RM200," beritahu jurujual itu sambil tersenyum . Nak ejek akulah tu . Huh ! Aku hulurkan 2 keping wang not RM100 daripada dompetku yang ada RM245 di dalamnya . Kemudian , RM46 diberikan semula sebagai baki . "Terima Kasih . Sila datang lagi , ya," Oh , aku terasa disindir ! Malu kot . Habis duit yang dapat masa undi tadi .

Aku memandu kereta . Senyap sepi . Itu keadaan di dalam kereta sekarang . "Err, ciksu marah Alisya ke ?" Alisya berasa serba salah . "Hmmm , taklah ," aku pun tak tahu sebenarnya . Huh , letih . Tinggal RM96 je yang tinggal . Berapa nak kasi mama ? Berapa pula nak tanggung kos pulang nanti ? Aku buntu sekarang . Kemudian , aku berhenti di Rehat & Rawat (R&R) untuk memberi Alisya menukar bajunya . Alisya yang serba salah itu cepat-cepat turun dari kereta dengan membawa baju barunya apabila disuruh olehku . 'Huh,' aku mengeluh lagi .

Setibanya aku di rumah mama , aku memberi salam . Mama muncul depan mata . "Waalaikummusalam . Ha.. Balik pun . Dah mengundi ?" tanya mama . "Dah," jawabku ringkas . "Dapat berapa ? Tak nak kasi mama ke ?" Mama seolah-olah menyindirku . "Dapat RM50 , ma," Alisya yang sedang duduk di atas sofa selepas menyalami neneknya terdiam . "RM25 pun jadilah," oh , sebenarnya memang aku nak kasi RM25 . Tapi sekarang ? Hmmm ... "Dalam poket Emy ada RM96 je , ma". Mama terkejut . Selalunya anaknya membawa banyak duit untuk minyak dan keperluan yang lain . Lagi-lagi apabila dia membawa Alisya . "Kamu bawa berapa datang sini ?" tanya mama . "RM300," Bertambah terkejut mama . Macam mana boleh habis banyak tu ?" . Aku mengeluh lagi . Alisya rasa bersalah . Dia rasa seperti mahu menangis sahaja . "Emy habiskan untuk isi minyak," 'Isi minyak sampai beratus habis ? Biar betul ?' fikir mama . "Biar betul kamu ni ? Ada apa-apa yang kamu sorokkan ?" . Alisya tak tahan lagi . Sambil menangis , dia mengaku , "Semua ni salah Alisya ! Alisya banyak songeh ! Alisya beli air mahal sangat . Alisya beli baju hampir RM200 . Semua salah Alisya !" Mama pula yang buntu . Takkanlah nak salahkan cucunya yang kecil lagi tu ? "Tak apalah , Alisya . Jangan ulang lagi tau," Aku rasa puas hati . "Emy , tak payahlah kasi duit kat mama . Tolong jagakan cucu mama ni pun dah cukup," Semua gembira . Aku lagilah ! Hehe .

TAMAT (Tamat juga masa untuk korang mengundi ;)

Segmen Wedding doodle Mij

Aina Sofea | 12:01 PM | 4Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....



klik gambar di atas untuk join ^^
bincangkan 5 perkara yang menarik dalam majlis perkahwinan yang anda pernah pergi atau pernah lihat (**kalau ada gambar lagi bagus sertakan)

  1. Candy Buffet .. Macam wedding akak jugak . Ada chocolate fountain , marshmallow , biskot dan macam2 lagi ..
  2. Baju pengantin jenis kembang di bawah >.<
  3. Welcome board ala-ala blog gituu wedding akak ,, Suka tu ! muehehe
  4. Lolipops in handkerchief ^_^ budak-budak dapat ni masa wedding cousin kat Seri Manjung , Perak
  5. Snacks in jar
lolipops in handkerchief ala-ala flower bouquet
Snack in jar (sumber gambar)



jawap soalan ini : merahitujambu mesra alam tak?
sangat ! :D