18 March 2012

Tutorial : Cursor (Bertulisan) & Cursor Hover

Aina Sofea | 3:46 PM | 0Comments |
Assalamualaikum ...


Dear Diary ,


Hye korunk ! Apa khabar ? Moga kalian sihat-sihat disana (kalau tak sihat , pastikan ke klinik segera) .
Hari ini , saya nak ajarkan cara untuk membuat cursor bertulisan . Tapi , korunk kena janji dengan saya sesuatu . Korunk kena comment entry ni taw ! Promise ?


First of all , saya nak beritahu kalian bahawa TUTO ini tidak diambil dari mana-mana pihak . So , baca setiap huruf yang saya tulis . Nanti korunk tak faham . Kalau dah jadi , kasitau saya ya !


Step 1 : Sediakan Cursor



  1. Pilih cursor pilihan anda DI SINI 
  2. Save GAMBAR cursor tu 
  3. Buka Paintbrush/Adobe Photoshop CS5/Photoscape
  4. Masukkan GAMBAR cursor yang korunk dah pilih 
  5. Letakkan APA-APA TULISAN di bahagian yang korunk nak 
  6. Apa-apa tambahan , ikut suka korunk-lahh 
  7. Jangan lupa transparent-kan background 
  8. Save !
Perkataan yang dimerahkan bermakna penting untuk dibaca .

Step 2 : Memasukkan Cursor Sekaligus Cursor Hover
  1. Copy kod di dalam scroll box







<style type="text/css">body, a, a:link{cursor:url(URL CURSOR), default;} a:hover {cursor:url(URL CURSOR),wait;}</style> 


     Merah = URL cursor yang korunk buat tadi . Upload di mana ? ~> SINI 
    Biru = URL cursor lain (cursor hover/apabila menyentuh link) . Cursor-nya boleh didapati DI SINI   

    2.  Dashboard ~> Design ~> Add A Gadget 
    3.  Paste kod di dalam ruangan yang diberi
    4.  Dah siap ? Save

Okay ? Jadi Tak ? Kalau tak reti nak buat , boleh order DI SINI .







    

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan komen , jom ?? LIKE SINI dan FOLLOW SITU lah juga yaa ?? ^_^



"Budi Bahasa Budaya Kita"