31 March 2012

Akhirnya Dapat Juga Buat Banner !! Letak Kat Sidebar Korunk Okay ?!

Aina Sofea | 4:17 PM | 3Comments |
Assalamualaikum ...


Dear Diary ,


Selama ini , saya duk tengok banner orang lain ... Saya pun terfikir nak buat gak .. Tapi ?? Huhu !! Saya cari tutorial-nya di Google , harus guna PHOTOSCAPE !! *Maaf kalau ayat ini mensuspen-kan korunk . Dalam otak korunk , pasti duk tanya , "Photoscape ? Jadi , kenapa ??" . Bagi yang terfikir macam tuhh , comment , okay ?? 


Sebenarnya , saya guna laptop Mac OSX . Saya nak tanya korunk , boleh tak download photoscape kat laptop Mac OSX ?? Kalau boleh , tolong kasi link !!


"Kalau tak boleh download photoscape , macam mana boleh 'DIA' buat banner ? Atau , dia tempah kat orang ??" Terfikir tak ?? Ha .. Inilah yang saya nak kasitau ni ! Kepada sesiapa yang malas nak download Photoscape , korunk boleh guna cara saya !!


"Macam mana ?? Photoscape online ?" Hurmm .. Kurang Tepat ya !! Saya tak guna apa-apa PHOTOSCAPE pun !! Of coz la guna cara ONLINE !! Nak tahu macam mana ?? ~>


Step :



  1. Pergi ke LINK INI
  2. And Then , scroll ke bawah 
  3. Adjust saiz dan kelajuan 
  4. Upload gambar-gambar (banner) yang korunk dah buat menggunakan Adobe Photoshop (lihat gambar diatas . Tekan yang digaris dengan warna hitam dan merah untuk tambahkan gambar/letak gambar . Tekan yang digaris dengan biru selepas selesai tambahkan gambar/letak gambar)
  5. Tekan SUMBIT 
  6. Cari (CTRL + F) Download GIF dan tekan ia
  7. Pergi SINI untuk dapatkan URL-nya
Okay ! Dah terbuat tutorial dah ni ! Hihi .. :)

Letak Banner dibawah ya !!





Thank You !!


3 comments:

  1. Assalamualaikum. Saya tag awk di http://shierasyahirah.blogspot.com/2012/04/contest-bestfriend-forever-by-shafiqah.html

    ReplyDelete
  2. Walaikumsalam .. Thanks ya .. <3 you

    ReplyDelete

Tinggalkan komen , jom ?? LIKE SINI dan FOLLOW SITU lah juga yaa ?? ^_^



"Budi Bahasa Budaya Kita"