22 December 2013

Tutorial : Buat ribbon banner (with Adobe Photoshop)

Aina Sofea | 6:26 PM | 4Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....


Rajin lak buat tutor hari ni . Kiranya "tutorial marathon" la . ngehngeh ...
Kali ni di-request oleh orang yang sama dengan tutor niKak Aisyhah :D
Buat ribbon banner ? Macam mana tu ? Okay , actually bentuk dia macam ni ->

*klik untuk tumbesaran*

Tanpa buang masa , kita mulakan kelas ! (eh eh ?)

Step 1 : Buka photoshop (tak kisah cs berapa . saya pakai adobe photoshop cc) -> Sediakan ruang untuk buat ribbon banner ni .

Step 2 : Shape -> Rectangle -> Buat size & warna yang korang suka .

*klik untuk tumbesaran*

Step 3 : Shape -> Rectangle -> Tukar warna kepada yang lebih gelap -> Buat kotak kecil

*klik untuk tumbesaran*

Step 4 : Klik "rectangle 2" -> Drag hingga dekat dengan "rectangle 1" -> Rotate macam dalam gambar di bawah

*klik untuk tumbesaran*

Step 5 : Ikut seperti dalam gambar di bawah 

*sorry gambar kurang jelas*

Step 6 : Edit kedudukan "rectangle 2" supaya kelihatan seperti dalam gambar di bawah


Step 7 : Duplicate "rectangle 2" -> Drag "rectangle 2 copy" ke hujung kanan "rectangle 1"


Step 8 : Klik "rectangle 2 copy" -> Edit -> Free Transform -> Set Rotation -> Ikut gambar di bawah

*bagi yang tak jelas , ini tulisannya : tukar pada -> 125*

Step 9 : Pastikan jadi seperti gambar di bawah 


Step 10 : Duplicate "rectangle 1" -> Pendekkan "rectangle 1 copy" seperti gambar di bawah 



Step 11 : Drag ke bawah , dan pendekkan lagi seperti dalam gambar di bawah


Step 12 : Klik Polygonal Lasso Tool


Step 13 : Guna tool tu , lakarkan bentuk hujung riben seperti dalam gambar di bawah


Step 14 : Klik Eraser Tool -> Padamkan ruang dalam yang di-select (akan keluar popup seperti di bawah . tekan "ok") dan teruskan memadam . 


Step 15 : Duplicate "rectangle 1 copy" -> Klik "rectangle 1 copy 2" -> Drag ke kiri "rectangle 1" -> Edit -> Free Transform -> Set Rotation (seperti di Step 8) -> Tukar pada 180


Step 16 : Tengok di Layers (seperti di Step 5) -> Drag "rectangle 1 copy" & "rectangle 1 copy 2" ke bawah layer-layer lain

Step 17 : Susun "rectangle 1 copy" & "rectangle 1 copy 2" hingga menjadi seperti gambar di bawah


Step 18 : Save , dan siap !

Taraaa !

Actually , ini bukan caranya masa saya buat yang kat header tu . Masa buat kat header , saya main tembak-tembak je . Kebetulan pula , menjadi . hehehe ..

Kalau korang tengok tutor ni macam susah kan ? Tapi sebenarnya senang je . Disebabkan saya buat tutor menggunakan image & ayat , jadilah sampai Step 18 ni haa . 

p/s: Time buat tutor ni penat sangat tau . Sebab try & error . Jadi , please .. Please appreciate , k :)

Sekian , Assalamualaikum :)






4 comments:

  1. fuyoo.. dekat 18x buat tu.. thanks ... nanti ada masa nak try buat la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa . tau takpa .. hehehe .. rajin-2 nanti boleh la cuba ye ;)

      Delete

Tinggalkan komen , jom ?? LIKE SINI dan FOLLOW SITU lah juga yaa ?? ^_^



"Budi Bahasa Budaya Kita"