15 August 2013

15 Fakta Yang Tak Ramai Orang Tahu

Aina Sofea | 10:59 AM | 4Comments |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

Bismillahirrahmanirrahim ....



Fakta yang tak ramai orang tahu ? Nak tahu apa ? Here it is ! ;)


1. "TYPEWRITER" merupakan perkataan terpanjang yang boleh dibuat dengan menggunakan huruf hanya pada satu baris keyboard. (cer try ... cer try)

2. "STEWARDESSES" adalah perkataan terpanjang yang ditaip dengan hanya tangan kiri. (cer try ... cer try)

3. Purata pengguna komputer berkelip 7 kali per minit, kurang daripada separuh daripada kadar biasa 20.

4. Jika salah seorang berjalan di bawah tangga yang terbuka ia dikatakan membawa nasib malang. Sesetengah orang berkata bahawa ini boleh kembali seperti biasa dengan serta-merta berjalan ke belakang kembali dibawah tangga. 
(Jangan minta saya terangkan yang ini sebab saya sendiri pun tak faham >.<)

5. Buka payung di dalam bangunan dikatakan membawa nasib malang. Sesetengah tradisi berpegang bahawa ia hanya nasib malang jika payung diletakkan di atas kepala seseorang ketika di dalam bangunan. 
(Eh , iye ke ? Maybe taktik pengusaha kilang payung je kott- menurut owner blog yang saya baca)

6. Keldai biasa digunakan oleh pemberontak Iraq untuk melancarkan roket

7. Menghidu pisang atau epal hijau (menghidu, tidak makan) boleh membantu anda menurunkan berat badan (cer try ... cer try)


8. Purata orang menghabiskan tiga tahun hidupnya di dalam tandas. (kantoi !)
9. Ia adalah mustahil untuk berdengung jika hidung anda ditutup. (cer try ... cer try)
10. Kebanyakan habuk dibawah katil anda sebenarnya adalah kulit mati anda sendiri.
11. Jika anda menyebut perkataan "colorful" kepada seseorang tanpa mengeluarkan suara, ia kelihatan seperti anda mengatakan "I love you". (boleh kenakan orang ni !)
12. Kebanyakan kertas biasa tidak boleh dilipat lebih daripada 7 kali.
13. Bunyi bergerak kira-kira 4 kali lebih cepat di dalam air berbanding di udara.
14. Satu-satunya huruf yang tidak terdapat pada Jadual Berkala
(periodic table) ialah  huruf "J"
(jadual apakah ini ? hurmmm)

15. Jika anda dikunci di dalam bilik yang kedap udara, anda akan mati keracunan karbon dioksida terlebih dahulu sebelum anda akan mati kekurangan oksigen.

p/s : Awesome kan ? Credit

4 comments:

  1. no 11 tu paling terbaik ! boleh kenakan orang . wakakaka . :P

    ReplyDelete
  2. Tak perasan pun yang dekat periodic table takde huruf J. lol. >.<

    no 4 tu memang haram tak paham langsung xD



    ps : kalau belajar kimia, belajar lah pasal periodic table niee. hee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh ... kimia . saya mana belajar lagi sebab saya baru darjah lima kan .. >.<

      Delete

Tinggalkan komen , jom ?? LIKE SINI dan FOLLOW SITU lah juga yaa ?? ^_^



"Budi Bahasa Budaya Kita"